От х:

Днес в x:

Творчеството на Алеко Константинов е огледало и за съвременните теми и проблеми, смята доц. Ефтимов

Изображение 1 от 5

    В последните десетилетия образът на Бай Ганьо започна да се актуализира и основната причина за това е повечето възможности на българина да пътува отново, след падането на ограниченията на Желязната завеса. Навън нашенците често се оказват в ситуация, в която разпознават своето поведение като ганьовско. Това се дължи на непознаване на културните стереотипи и нарушаване на културните норми на страната в която си. Това е мнението на доц.Йордан Ефтимов от Нов български университет, който е автор на инициативата на БТА "Алеко днес". Тя е посветена на 160-годишнина от рождението на големия български писател, автор на един от емблематичните образи в литературата ни-Бай Ганьо. Дискусията по темата върви от януари и днес беше проведена и в Хасково с участието на филолози, преподаватели по български език и литература, автори и ученици.

    Творчеството на Алеко Константинов е огледало и за съвременните теми и проблеми, смята доц.Ефтимов. Той посочи, че негативният образ на Бай Ганьо, се е наслоил в съзнанието на поколение българи, като тупащият се в гърдите псевдопатриот, който нарушава културните норми на друго общество с твърде изнесено поведение, но от друга страна днес в културните среди определено има тенденция да се видят положителните черти на този Алеков герой и най-вече на неговата жизненост и предприемачество.

    Алеко Константинов трябва да се изучава повече в българското училище, както и автори, създали текстове, които не са докрай фикционални, художествена белетристика, обобщи Ефтимов.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Не
      Непукиста
      0 0
      00:30, 14 сеп 2023
      Нищо ново под слънцето!
      Диоген още търси, ХОРА!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини