От х:

Днес в x:

Регистрите стават електронни, ползването на електронни услуги - без електронен подпис

Всички регистри ще трябва да минат от тетрадки в електронен вид през 2024 г., когато влиза в сила задължението регистрите да се водят или чрез собствена информационна система, или чрез новоуредената централизирана система за водене на регистри, написа във "Фейсбук" бившият министър на електронното управление и настоящ депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Божидар Божанов.

Това става факт с приетите в понеделник на второ четене изменения в Закона за електронното управление. Голямо улеснение за ползването на електронните услуги е тяхното заявяване без да е нужен Квалифициран електронен подпис.

С промените се приравняват служебните справки на удостоверенията. Според приетите текстове електронните услуги ще са с по-ниска такса спрямо тези на гише.

Освен това се разширява електронното връчване на актове и електронни фишове, като се дава възможността всеки да заяви тяхното връчване в системата за сигурно връчване.

Законът предвижда също гражданите да получават напомняне при изтичащ срок на документ. Като форма за контакт с властите пък отпадат факсът и телексът.

Важна промяна е, че няма да може с подзаконов акт да се въвежда изискване за представяне на документи за доказване на обстоятелства, които ги има в регистър. Т.е. всички наредби, вкл. общински, в които се искат непредвидени в закон удостоверения, бележки, стикери и подобни стават незаконосъобразни.

Новите текстове уреждат дейността на посредниците, които могат да предоставят услуги на гише по-близо до гражданите, които не ползват интернет, което би им спестила пътуване до областния град.

Според Божанов от една страна промените покриват цели, поставени в Плана за възстановяване и устойчивост, а от друга се постигат удобство за гражданите и повече ефективност на администрацията. Той все пак се застрахова, че приемането на закона няма да доведе до автоматична трансформацията в електронна, но дава възможност този процес да напредне бързо.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини