От х:

Днес в x:

Стотици пенсионери като сардели* за 25 лв

Опашката за добавки

Стотици пенсионери от Хасково се потяха 3 часа, наблъскани един до друг, за да получат Бойковата премия от 25 лв. Така отговориха бабите, докато си биеха лакти на опашката в централната поща. Стълпотворението е започнало още от 9 часа и вероятно ще продължи до края на деня коментираха пощенските служители. Те посочиха че коледните добавки за пенсионерите ще се изплащат до 20-то число. Възрастните хора обаче нямали търпение да ги вземат.

Оказа се че това е втората опашка която изнервеното мнозинство преживява днес в пощата. Хората взимат пенсиите си, но по изискване „отгоре“ трябва да ги получават отделно от добавките. Процедурата е следната: редиш се на 1 и 2-ра каса със още няколко десетки души да си вземеш пенсията. После се редиш на друга каса с още няколко стотин души, за да се разпишеш за надбавката. Тази система е валидна само за централна поща. В пощенските клонове по кварталите, пенсиите и надбавките идват накуп. Накуп се получават и с пощенски запис. 1800 хасковлии в третата възраст обаче трябва да си вземат парите от централна поща и минават през почти целодневната чакалня.

Опашката за пенсии

„Тук съм от 10 часа. Не съм сготвила на дядото. И хаповете не съм взела“ оплака се 77 годишна пенсионерка. Друга баба бе взела внучето си от училище и заедно с него си защитаваха мястото пред гишето.

В пощата днес бе натоварено

По ведомост ни изискват два отделни подписа, на хартиен носител, обясни търпеливо изнервена служителка. Нямаше време за повече обяснения. Днес в пощата бе натоварен ден.

Георги Христов

*Сардела-вид дребна риба, само за консервиране. В преносен смисъл-хора натъпкани един до друг на тясно пространство.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини