От х:

Днес в x:

Путин подписа указ за поемане управлението на руските активи на две чуждестранни фирми

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се установява временен контрол над руските активи на две чуждестранни енергийни фирми, с което Москва дава знак,  че ако се наложи, може да предприеме подобни действия и срещу други компании, предаде Ройтрес.

Указът, който очертава възможни ответни мерки, ако руските активи в чужбина бъзат иззети - показва, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на Uniper SE и активите на финландската Fortum Oyj.

В постановлението се посочва, че Русия трябва да предприеме спешни мерки, за да отговори на неуточнени действия от страна на САЩ  и други държави, които са "неприятелски и противоречат на международното право".

Дяловете на двете дружества са поставени под временен контрол на  Росимущество, федералната агенция за управление на държавно имущество.

През февруари министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Русия трябва да поеме разходите за щетите, причинени от нейната война срещу Украйна, като добави, че налице са "значителни правни пречки" за конфискуване на големи замразени руски активи.

Главният изпълнителен директор на държавната банка ВТБ ПАО заяви, че Русия трябва да обмисли поемането и управлението на активите на чуждестранни компании като Fortum, и да ги върне само когато санкциите бъдат отменени.

Росимущество заяви, че активите и на дурги чуждестранни фирми могат да минат под временен руски контрол, съобщи ТАСС. Агенцията ще гарантира, че активите се управляват в съответствие с тяхното значение за икономиката.

"Постановлението не засяга въпроси, свързани със собствеността, и не лишава собствениците от техните активи. Външното управление е временно по своя характер и означава, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", цитира ТАСС думите на агенцията.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини