От х:

Днес в x:

Какви изненади ни готви A to JazZ тази година

Няма да е преувеличено, ако кажем, че фестивалът A to JazZ е едно от любимите културни събития в столицата. Все пак, той се провежда вече за дванайсети път. И както всяка година, и тази ще чуем музика от изпълнители от целия свят.

Но организаторите са направили това издание на фестивала по-различно. Една от изненадите е, че той ще бъде четири вместо само три дни, като откриването ще е на 6 юли (четвъртък), а последното изпълнение - на 9 юли (неделя). Локацията обаче остава същата - Южен парк 2. Там събитието ще започне с концерт на осем групи от Белгия, Франция, Конго, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция.

Другата изненада на A to JazZ е шоукейс модулът - най-новият елемент в програмата, който ще се проведе на 6 юли на основната сцена и на нощната сцена в "Топлоцентрала". Целта на тази част от фестивала е да подпомогне развитието на музикалната сцена и изгряващите артисти у нас и в Европа. Осемте групи, които ще открият събитието, са избрани от международно жури измежду 162-ма кандидати от 28 страни.

Hands in Motion

От Унгария пристигат Ephemere, които печелят национално и международно признание със стила си, базиран на джаз и шансон с латино атмосфера. От Бразилия, Унгария и Румъния пък са момчетата от Duckshell, които задържат публиката на крака със смелата си енергия и ексцентрично сценично присъствие.

Tumble

Ще можем да чуем и сръбското дуо Alice in WonderBand, което обединява музика, театър, танц и акробатика, използвайки тялото като ритмичен инструмент. Tumbe пък възражда древната музика на румънския фолклор чрез въздействащ джаз фюжън, а водени от страстта към ритми и звуци, белгийското трио Hands in Motion комбинира акустични инструменти с електронни ефекти.

Гергана Димитрова - Belonoga

На сцената ще се появи и гръцкият квартет Argalios, който базира творчеството си на импровизация, вдъхновена от поезия и народна музика. Ще чуем и два женски гласа, като единият е на Fanie Fayar от Конго, а другият на българката Гергана Димитрова - Belonoga. Докато "гласът от река Конго" черпи вдъхновение от африканските си корени и добавя поп, фънк, рок, джаз и соул елементи в еклектично изпълнение, нашето момиче е познато от "Мистерията на българските гласове" и "Ева Квартет". Гергана Димитрова - Belonoga се потапя дълбоко в българския фолклор и древните култури, за да създаде един нов музикален свят на сцената.

A to JazZ е от 6 до 9 юли в Южен парк 2, а цялата програма на фестивала ще бъде обявена скоро.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини