От х:

Днес в x:

ChatGPT има нужда от абсурдно количество вода, за да функционира

Не е тайна, че обучението на алгоритми за изкуствен интелект изисква огромно количества енергия. Нов документ разкрива, че изкуствения интелект, като ChatGPT, има нужда от абсурдно количество вода, за да функционира.

Изследователи от Университета на Колорадо Ривърсайд и Тексаския ууниверситет разглеждат въздействието върху околната среда на обучението с ИИ. Става ясно, че са необходими тонове вода за охлаждане на центровете за данни.

Само при обучението на GPT-3, Microsoft, който си партнира с OpenAI, е изразходвал огромни 185 000 галона вода - което според техните изчисления е еквивалентно на количеството вода, необходимо за охлаждане на ядрен реактор.

Ако бяха обучили модела в центровете за данни на компанията в Азия, които са дори по-големи, "тези числа щяха да се утроят".

Подобни са цифрите на Google и аналогичните мащабни AI проекти.

Нещо повече: "ChatGPT трябва да "изпие" еквивалента на бутилка вода от 500 ml за обикновен разговор с приблизително 20-50 въпроса и отговора", отбелязва вестникът. "Въпреки че бутилка вода от 500 ml може да не изглежда твърде много, общият комбиниран воден отпечатък за извод все още е изключително голям, като се имат предвид милиардите потребители на ChatGPT."

Прекомерното използване на AI може да се окаже лошо за райони застрашени от суша, считат авторите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини