От х:

Днес в x:

Масови проверки за качеството на стоките за Великден

    Масови проверки вървят по хранителните магазини, производствените и складови вериги за характерни за Великден стоки. Инспектират се и заведения за обществено хранене, пазари и борси.

    Инспекторите от отделите „Контрол на храни“ съблюдават произхода на стоките, маркировката, както и правилното етикетиране, както и за правилното съхранение на суровини и храни.

    Проверката на вносните месо и яйца се прави не само на граничните пунктове, а и в лабораториите на БАБХ за допълнителна сигурност, че влизащата в България храна е безопасна и годна за консумация. Чак след извършения лабораторен контрол, тя се пуска на пазара, уверяват от Агенцията по храните.

    Инспекторите и от БАБХ -Хасково проверяват също всеки ден мрежата. В един от големите хранителни магазини в областния град днес инспекцията не откри нередности. Огледаните стоки бяха в норма и с надлежна документация и вид.

    Цветът на здравната маркировка и свежият вид на агнешкото месо, са показателите за качество, предупреждават инспекторите. Потребителите могат да се ориентират, че месото е с произход България по синята маркировка на него, а червената означава, че е внос.

    По отношение на яйцата е добре да се купуват такива от клас А. Те трябва да имат следните характеристики:чиста и неповредена черупки с нормална форма, яйцето трябва да се движи леко при завъртане. При счупване белтъкът трябва да е чист и полупрозрачен, а въздушно пространство вътре в яйцето не повече от 6 мм.

    Проверките ще продължат до 17-ти април, включително.

    БАБХ припомня, че сигнали за нередности приема на горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Да
      Да бе да
      13 -6
      16:13, 6 апр 2023
      А яйцата на бабите в парка , месото на пазарите в кв. Хисаря- кой ги контролира. Ама така удобничко. Влезеш в магазина , правиш се на важен , топличко , на завет .После статистиката - направени хиляди проверки и нямало проблеми. А че това руло дето го държи в ръцете не е за даване и на прасето
    • 2
      Ах
      ах
      18 -1
      17:28, 6 апр 2023
      Цените кой ще контролира!?Защо в Европа по празниците,всички намалят,а ние увеличаваме!
    • 3
      Ав
      Авеню
      6 0
      19:54, 6 апр 2023
      Защото трябва много да печелим, трябват ни много пари!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини