От х:

Днес в x:

Детонатор от военна мина се взривил в дома в Крумовград

"Най-вероятно взривното устройство ще се окаже детонатор от военна мина и вероятно децата са го получили от парнаджията на дома. Прави се обиск в неговия дом в Крумовград. Процесуално-следствените действия са интензивни". Това обяви в предаването "Пропаганда" по Дарик окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров по повод инцидента, при който три деца загинаха след взрив на самоделна бомба в Центъра за социални услуги в Крумовград. По време на инцидента в дома не е имало охрана. 

"Около парнаджията има тъмни неща, децата от него са получили нещо и са го вкарали в дома, но нека следствието, прокуратурата и ДОТИ си свършат работата", каза пред Дарик социалният министър Тотю Младенов. Той заяви, че директорът на дома и две от дежурните възпитателки са арестувани. 

По информация на Дарик, парнаджията се е опитал да се самоубие. Той е в болница с прободна рана в корема и е под полицейска охрана. Когато се възстанови, също ще остане под арест. 

"Твърде вероятно е от вина той да се е опитал да посегне на живота си. Ще му бъде изискана съдебнопсихиатрична експертиза", коментира прокурор Лазаров и допълни, че вероятно взривното устройство е пехотна мина или детонатор от противотанкова мина, но по думите му е рано да се говори за това. 

Светлозар Лазаров изрази съмнение, че парнаджията си е дал реална сметка какво е дал на децата, тъй като "регионът е граничен, навремето границата с Гърция е била минирана, по граничните полета все още има неизвадени мини, има бивши поделения, които едва ли са извършили утилизацията на боеприпасите прецизно. Местното население продължава да намира според мен такива части, взриватели, мини. Едва ли си дават сметка какво намират, какво носят в къщите си. Дори в изкупвателните пунктове се случва да се предават части от мини и снаряди. Този предмет прилича на говорител на тонколонка на касетофон, около педя в диаметър е голямо, ако децата са го помислили за такова и са го вързали към ток... но е твърде рано да се говори за това, абсолютно нелепо". 

Министър Тотю Младенов увери, че ще издаде заповед за затягане на контрола върху социалните домове и обяви, че 100 случая в социални заведения са дадени на прокурор. 

При инциденти с деца в социални заведения през последните 3 години няма наказани, има само глоби, мъмрения и предупреждения, показва проверка на "Пропаганда". 

Три момчета на 13, 15 и 16 години загинаха след като самоделно взривно устройство избухна в социално заведение в Крумовград. Бомбата е избухнала към 14.45 часа в една от стаите на местния комплекс за социални услуги. Четирима служители на комплекса са задържани и ще бъдат разпитани за изясняване на обстоятелствата около трагедията.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини