От х:

Днес в x:

Ученици от „Смирненски“ правиха палачинки с помощта на математиката

    Учениците от VI Б клас от ОУ „Христо Смирненски“ проведоха един необикновен и със сигурност запомнящ се урок по математика. Още в самото начало децата бяха озадачени от закачливото заглавие ‘‘Палачинков ден‘‘. Старши преподавателят по математика Таня Манолова демонстрира пред малките математици широкото приложение на задачите за пропорции в живота и по-специално в кухнята.

    Децата бяха разделени на отбори. Първият отбор бе от бъдещи инженер-технолози със задачата да направят рецепта за вкусни палачинки. Използваха знанията си по математика и по човекът и природата. Вторият отбор, съставен от млади инвеститори, трябваше да изготви инвестиционен проект, свързан с бизнес идеята за продажба на вкусни палачинки. Те проучваха цената на продуктите, съставиха калкулация и изчислиха себестойността на палачинките, които ще продават. Определиха продажната им цена. Направиха проучване сред присъстващите за техните предпочитания и представиха данните от анкетата в кръгова диаграма.

    Фитнес маниаците от третия отбор, обсебени от идеята за здравословен начин на живот, предложиха спорт и активна дейност, както и времето, за което калориите, приети от една палачинка, могат да бъдат изразходвани. Хранителната пирамида им показа различните хранителни групи, разположени вертикално в зависимост от отношенията, с които участват в една балансирана диета.

    Pancake Chef и Junior Chef също бяха изправени пред голямо предизвикателство в кухнята. Техният екип трябваше да нахрани всички присъстващи. От тях се искаше да приготвят палачинките като преминат през основните етапи: измерване на съставките, миксиране на сместа, изпичане и гарниране на вкусното кулинарно изкушение. И всички заедно се впуснаха във вълнуващо кулинарно приключение.

    Гости наStem урока бяха Гергана Генова - старши експерт по математика в РУО Хасково, директорът на ОУ ‘‘Христо Смирненски‘‘ Силвия Траилова и млади учители по математика от града.

    Стереотипът в обучението по математика бе разчупен! В тези приятни и занимателни минути всички се убедиха, че математиката е полезна, красива и вечна. Разбраха, че математиката не е изолирана наука, а тясно си сътрудничи с голяма част от учебните предмети, изучавани в училище. Удовлетворени от наученото до този момент, участниците си пожелаха повече уроци като този.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини