От х:

Днес в x:

Правителството на Молдова подаде оставка

След поредицата от кризи, обхванали Молдова след руската инвазия в съседна Украйна, правителството на страната днес подаде оставка.

Министър-председателката Наталия Гаврилица каза днес на пресконференция, че "е дошло време да обяви своята оставка".

Тя подчерта, че никой не е очаквал нейното правителство, формирано през лятото на 2021 г., "да успее да се справи с толкова много кризи, предизвикани от руската агресия в Украйна".

Управлението на Гаврилица беше белязано от поредица от проблеми. Те включваха остра енергийна криза, галопираща инфлация и няколко тревожни инцидента, като навлизането във въздушното пространство на Молдова на руски ракети, изстреляни срещу Украйна.

"Поех ръководството на правителството с антикорупционна програма, насочена към развитие и проевропейски курс, във времена, когато корупционните схеми бяха завладели всички институции, а олигарсите се чувстваха недосегаеми", каза Гаврилица.

"Незабавно бяхме изправени пред енергиен рекет, а тези, които го направиха, се надяваха да се предадем. Залогът на враговете на държавата ни беше, че ще действаме като предишните правителства, които предадоха енергийните интереси и националния интерес в замяна на краткосрочни изгоди", допълни молдовската министър-председателка.

Президентката Мая Санду благодари на Гаврилица за нейното огромно "себеотдаване и опити да води страната във времена на толкова много кризи".

"Въпреки безпрецедентните предизвикателства, страната беше управлявана отговорно, с много грижа и отдадена работа", каза Санду и отбеляза: "Постигнахме стабилност, мир и развитие, когато други искаха война и фалит на държавата."

Молдовската президентка съобщи, че ще проведе консултации с парламентарните фракции и ще номинира кандидат за нов премиер, но не уточни кога ще направи това.

Бъдещото правителство е необходимо да бъде одобрено от 101-местния парламент.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини