От х:

Днес в x:

Ателие за творческо писане в ОДК

      Известният писател и преводач Азис Таш е гост на Кърджали и ще проведе Ателие по творческо писане за деца в Общински детски комплекс Кърджали.  Ателието по творческо писане се реализира в рамките на проект „Родопски школи по творческо писане и превод“, финансиран от програма „Творчески стипендии’22“ на Фонд „Култура“ към Министерство на културата, чиято основна цел е да подкрепя български творци и артисти от всички области на изкуството.

      Планирани са серия от ателиета, съчетаващи теоретически и практически занятия. Първото занятие на Ателието ще се проведе на 10 февруари /петък/ от 11 ч., като в него ще се включат ученици от журналистическите клубове на ОДК.

     Писателят и преводач Азиз Назми Шакир – Таш завършва Арабистика и Турски език и литература в Софийския университет „Св.Климент Охридски“. От 2001 г. е преподавател по арабски език в  Университета „Сабанджъ“ в Истанбул, а от 2020 г. в програма „Арабистика“ на Нов български университет.  Автор е на стихосбирките „На 22“, „Апокриф за дъжд“, „Небе на 33“ и „Околосветска обиколка на липсата“. Публикува стихове и проза на български и турски език, а също и преводи от арабски, турски, английски и руски език в различни печатни издания. 

     Азис Таш /наред с Иван Ланджев, Мария Касимова-Моасе, Виктория Бешлийска, Калин Терзийски и Рене Карабаш/ е един от менторите на Академия по творческо писане „Заешката дупка“. Като участник в 40-ото издание на Международната писателска програма в Айова/САЩ, изнася лекции пред магистри от програмите по творческо писане на университетите Iowa и Northwestern в Евънстън. Преподава творческо писане (на поезия) и в рамките на ежегодния семинар на Фондация „Стоил Куцев-Даскала“ в курорт Елените.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини