От х:

Днес в x:

При доказан с изследване грип и точните медикаменти боледуването си отива за 24 часа

    Значително нарастване на случаите в Хасково на грип, на респираторен синцитиален вирус, който от групата на паравирусите, отчитат от ДКЦ1.
     
    Педиатърката д-р Здравка Василева от клиниката припомни за важността от точна диагностика на вида заболяване.
     
    Особено завишаване на случаите се отчита при децата. Важно е да се разграничи етиологията на заболяването, за да се приложи правилното лечение, посочи лекарката. В сезона на грипа, когато фокусът се слага именно върху неговата симптоматичност, не трябва да се пренебрегва и респираторния синцитиален вирус, който може да е особено пагубен за кърмачетата. Той се пренася от възрастните към децата и бебетата и точната диагностика в този случай е много важна, както и адекватната лекарска намеса с правилните медикаменти. В противен случай е възможно де се стигне до сериозни усложнения-продължителна кашлица и затруднено дишане, а хоспитализирането и дори леталния изход не са слабо възможни.
     
    Затова д-р Здравкова съветва, преди налагане на медикаменти да се прави изследване. В Хасково това вече е възможно, след дооборудването на лабораторията на ДКЦ1, посочи управителят му д-р Ясен Янев.
     
    Без предварително изследване е много трудно да се каже дали става въпрос за грип тип А, тип B, за респираторен синцитиален вирус или за Ковид, каза медикът. А това е важно, защото, ако става въпрос за ОРЗ, до 3-4 дни прилагането на антибиотик е безсмислено.
     
    „Пред голяма част от колегията стои дилемата дали се касае за някои от двата серологични типа грип или Ковид инфекция. Затова и дообрудвахме с нова апаратура лабораторията“, информира д-р Янев и припомни, че изследването за коронавирус с PCR тест вече се реимбурсира през Здравната каса. Определянето на типа грип не се покрива към този момент от Касата. Изследването обаче е пуснато в ДКЦ1 на достъпна цена от 15 лева.
     
    За грип при реални съмнения и бързата идентификация има изключително бързо и ефективно лечение с препаратите Тамифлу и Реленца.
     
    „За съжаление голяма част от колегията все още действа рефлекторно, изписвайки антибиотици или други абсолютно ненужни препарати, поне до 5-тия ден на инфекцията, ако тя не се е развила в бактериална“, посочи д-р Янев.
     
    Шефката на лабораторията в ДКЦ1 д-р Светослава Маргаритова, която е специалист по вирусология и клинична лаборатория, коментира превантивното прилагане на антибиотици и самолечението, като бич на съвременната медицина.
     
    „Вредно е това, което правят много от хората, когато вдигнат температура-отиват и си купуват антибиотик от аптеката. Това е изключително ненужно, защото така се създава сериозна резистентност към съвременните медикаменти“, коментира тя.
     
    Д-р Маргаритова информира, че в лабораторията вече има засечена и коинфекция между грипен вирус и Коронавирус.
     
    Като нововъведение от ръководството на ДКЦ1 са инвестирали в достъпна среда за взимане на проби за хора с увреждания. Манипулационната е разположена на кота нула, на самия тротоар в северната част на диагностичния центъра. Всички хора с увреждания могат да бъдат обслужени в комфортни условия. Подобрението е в синхрон с Директивата за достъпна среда. Около 30 хил.лв.е направената инвестиция. Още 10 хил. са вложени в дооборудване на лабораторията, като така инвестицията за апаратура в нея през последните три години достига около 200 хил.лева.
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      И
      И
      25 -3
      13:32, 20 яну 2023
      Уао , вече всичко се знае с точност до час , и кога ще приключи, колко лесно ставало , смях ...
    • 2
      Го
      Гошо
      4 0
      07:47, 21 яну 2023
      Тази статия е пълна реклама за новата лаборатория само и само хората да ходят там да си дават парите. Конкуренцията е жестока защото около нея има още около 5 лаборатории.....
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини