От х:

Днес в x:

Регионалната библиотека подреди витрина за 80-годишнина от рождението на Стефан Данаилов

На 9-ти декември 1942 година в София, в семейството на съпрузи от Ловеч и родопското село Райково, се ражда Стефан. Само след две десетилетия той се превръща в любимец на публиката на българския театър и кино и легенда в родния културен живот.
На 80-годишнината от рождението на големия български актьор Стефан Данаилов днес са посветени редица събития в цялата страна, като кулминацията е тази вечер със спектакъл в Народния театър, където до последно той репетираше, с участието на учениците му от всичките му випуски в НАТФИЗ. 
Мастърът, както го наричаха с почитание и колегите му, и възпитаниците му, ни напусна на 27 ноември през 2019 година, само няколко дни преди рождения си ден. 
Наследството, което остави след себе си е повече от богата-над 150 роли в киното, театъра и телевизията и много обич и бащини напътствия към своите студенти.
Стефан Данаилов е носител на множество международни отличия, награди "Аскеер" и ордени "Стара планина" и "Златен век". Бивш министър на културата и депутат от левицата. 
Годишнината от рождението му днес отбелязва и Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково.  В отдел „Изкуство”  е подредена витрина за любимия актьор. Представени са избрани биографични книги, енциклопедии, албуми, списания, аудио и видеозаписи от фонда на библиотеката. Сред тях е автобиографията на Стефан Данаилов „Романът на моя живот”, написана съвместно с Георги Тошев, както и нашумелият сериал от близкото минало „На всеки километър”. Култовата роля на майор Деянов от сериала  изстрелва младият тогава актьор сред най-големите звезди на родното кино и му носи първото голямо отличие в кариерата му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини