От х:

Днес в x:

Целина - ценен източник на витамини и антиоксиданти

Целината има ниско съдържание на калории, което я прави идеална при диета за контрол на телесното тегло. Тя съдържа множество антиоксиданти, които са ценни за превенцията на раковите заболявания.


Целината е богат източник на витамини, сред които:

 

  • Витамин К - както варена, така и сурова, целината е отличен източник на витамин К, който има важно значение за кръвосъсирването;
  • Витамин В6 - известен още като пиридоксин, витамин В6 има важно значение за образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин, за справянето с умората и анемията, както и за регулиране на имунната система и хормоналния баланс.
  • Витамин С (аскорбинова киселина) - важен за функциите на имунната система и за синтеза на колаген в кожата.


Много проучвания са показали, че високата консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от сърдечносъдови заболявания, някои ракови и хронични заболявания. Част от този ефект се дължи на високото съдържание на антиоксиданти. Някои от съставките в целината, например полиацетилените, е установено, че намаляват размножаването и растежа на различни видове ракови клетки. Целината е богата и на лутеин - силен антиоксидант от семейството на каротеноидите, който значително понижава риска от развитие на рак на дебелото черво преди 67-годишна.


Семената от целина също са показали, че имат защитен ефект срещу образуването на ракови клетки в черния дроб. Както семената, така и листата на целината съдържат някои видове полиацетилени в значителни количества. Преди се е смятало, че тези вещества са били вредни за здравето. Вече е установено, че някои полиацетилени имат противовъзпалителен и антибактериален ефект. Освен това намаляват растежа на раковите клетки. Също така семената от целина съдържат апигенин - мощен антиоксидант, който предотвратява появата на тумори. възраст.


Въпреки всичките ползи от целината, тя се счита и за потенциален алерген и може да предизвика алергична реакция, насочена срещу някои протеини, които се съдържат в широка гама плодове, зеленчузи и ядки. Това състояние засяга пациенти, които са алергични към полени и често се предшества от сенна хрема. В тази ситуация консумацията на сурова целина може да доведе до имунологична реакция, която се изразява със сърбеж, дискомфорт, усещане за парене.


Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/EncyclopedieAliments/Fiche.aspx?doc=celeri_nu

 

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини