От х:

Днес в x:

Даниела Тенчева-Георгиева: Жените се разпознават по прическата

Даниела Тенчева - Георгиева, стилист

Интервю на Христина Котларска

- Какво е фризьорството за вас - занаят или изкуство?

- За мен е изкуство.

- Имате ли самочувствието на творец?

- Да. Винаги съм чувствала нашия салон като сцена. Дори в самото начало - в салоните метър на два, в които съм работила. Когато дойде клиентът, той първо вижда визията и настроението ти. Дори има хора, които идват не защото подстригвам върховете им най-добре, а защото търсят моята енергия. Винаги съм казвала, че "Студио 3" е различно от другите салони –в него има творчески дух.

- Как избрахте професията си?

- Никога не съм мислела, че ще бъда фризьор. Майка ми и до ден днешен ми разказва как на проходилката съм хванала гребен и ролка. Акушерката, която ображда майка ми, й подарила ножици Солинген, която още пазим. Това е ножицата, с която започнах да подстригвам.

- Кого подстригахте за първи път?

- Баща ми. Бях на 16 години. Вечно се връщаше недоволен от фризьор. Първо само суших косата му. После започнах и да го подстригвам.

- Как започнахте работа като фризьор?

- Завърших Селскостопанския техникум в Хасково. Имах голямо желание да уча право. Много четях книгите на Джон Гришам- може би от историите му съм се впечатлявала. Беше 1990 година – криза. Майка ми каза, че ако искам да уча право, трябва да се издържам сама. Аз съм от скромно семейство. Нямах голям избор и започнах работа като сервитьорка. После преминах всевъзможни курсове- английски език, шивашки, манекенски. После изкарах и фризьорски. Първото къдрене по време на курса направих на леля ми и й изгорих косата. Но тогава нямаше такива специални формули за къдрини. Когато се накъдриш, плачеш една седмица, докато ти се отпусне косата. Полека лека работата взе да ми харесва.

- Трудно ли бе в началото?

- Бях само на 19 години. Нямах нито един клиент. Правила съм някакви елементарни подстригвания. Тогава козметичката Руми Кирчева работеше с една една фризьорка, която трябваше да излезе в майчинство и търсеше с кого да работи. Препоръчват ме на нея. Тя е с много клиенти и стаж, много фризьорки се натискаха да са с нея. Аз имам голям мерак да работя. Може всичко на зле да върви, но аз винаги го виждам от най-хубавата страна. Тогава с Руми наехме салон. След време я попитах защо се спря на мен. Тя ми каза – в теб видях много хъс и енергия и си казах, че си моя човек.

- Лесно си събрахте клиентела?

- В продължение на една година четох книги в салона- нямах никаква работа. Руми имаше много клиенти. И тя ме препоръчваше на тях. Руми е човекът, който има голям принос за моя успех.

После се наложи да се преместим в друг салон - два на един - с диванче и малко бюро, много оскъдно. Имахме един малък бързонагряващ бойлер, който често гърмеше. През два дни спираха вода. Пълнехме шишета и така миехме клиенти – кошмар.

- Кога за първи път отидохте при Капанов?

- Чух, че той организира курсове за обучение. Отивам при него, за да се запиша, а той ми казва:“Ти ще участваш в Национален конкурс. “ Отговарям му: “Г- н Капанов, аз съм супер начинаещ фризьор“. Той: “Ще участваш, защото един фризьор става фризьор, когато почувства сцената“. Той е човекът, който ми отвори очите, че моят салон е моята сцена, а моите клиенти- моите зрители.

- Бяхте ли преминала курса при него?

- Не. Той направо ме пуска на националния конкурс, беше първото му издание през 1994 година. Трябваше да си намеря модел. Тогава клиентите ми не бяха повече от 50. Отиваме на конкурса в НДК. Влизаме в първата гримьорна – Васил Атанасов – моделите му с бодиарт, във втората – Иван Ганев – и неговите модели страхотни. И аз ще се състезавам с тях. Колкото и да ме е депресирало това тогава, то ме накара да поискам да бъда като тях, да скачам високо.

Излизаме на първи тур. Тогава участваха и четири от тогавашните топ фризьорки на Хасково.Поздравявам ги – ни дума, ни вопъл, ни стон. Едната обаче се обръща и ми казва:“ Как не те е срам момиче -да излезеш на тази сцена. А ,бе ,ела, подготви се.“ Бучка ми заседна в гърлото. Много ми стана мъчно. Мина и втори тур. Дори не изчаках финала, качих се на влака и му ударих един рев.

Но както се казва вместо да ти избодат очите, ти изписват вежди. Получих си диплом от състезанието в плик и си го скрих. Беше ме срам да го изложа в салона. Кой чул кой недочул – идват и ме питат :“ Вие ли сте ученичка на Капанов?“ Казвам няма такова нещо.“ Моите колежки говорели насам натам, че съм била на конкурс, че съм се изложила...ама приказката тръгнала по друг начин.

- Кога изкарахте курса при Капанов?

- Обадих му се и му казах, че искам да изкарам неговата школа. Той ме насочи към една от неговите фризьорки. Втори път ходих на специализация при Орлин Валяков и при Иван Ганев. Изучих тънкостите и си мислех, че всичко знам. Но когато започнах да ходя на семинари в чужбина, разбрах че нищо не знам.

- Първият ви съпруг е направил вашия салон.

- Той изигра много голяма роля. Видя мерака ми и каза, че иска да имам най-хубавия салон в България. Салонът, който ми направи през 2000 година смея да твърдя, че наистина за времето беше номер 1. В него работехме с Руми и маникюристката Гери Тишева.

- Кога ви е било най-трудно?

- Трудно ми беше, когато съпругът ми почина. Беше голям срив за мен. Но си казах, че клиентът не бива да разбира това. Съпругът ми направи салона, но той иска разработване. Когато се преместихме в него, 1/3 от клиентелата ни се разпиля. Но с времето всичко се подреди. Започнахме да работим с марките Керастаз и Лореал. Членове сме на световната организация „Интеркоафюр България“. През 2003 година ни обявиха за „Салон на годината за страната“.

Персоналът ми е един и същи от години – Елена Петкова, Пламена Христова, Калина, Ива Кръстева, Гергана, Десилава и Теди. Винаги са били зад гърба ми. Изключителна морална подкрепа имам от настоящия ми съпруг Христо.

- Носи ли скрита информация прическата на една жена?

- Да. Една жена, която има ярко червена или платинено руса коса е смела. Но тя е и хубава жена, защото тези цветове искат перфектна кожа. По-смелите жени обичат по-авангардни прически. При всички случай показват характер.

- Бяхте в Париж. Какво диктуват последните модни тенденции?

Каретата са в много раздвижен вариант. Актуални са къдриците. Модерни са стиловете рок – високи бретони, тупирани коси, и фолк- едри къдрици, обемни бретони. Много цветни кичури в косата. Сред модерните цветове е кестеняво със зелени отенъци.

- Салонът ви ще стане на 10 години. Как ще го отбележите?

- Рожденият си ден ще отпразнуваме в художествена галерия „Форум“ на 19 декември. Отправила съм специална покана към Капанов. С фотографа Георги Колев сме замислили нещо много интересно. Ще направим фотосесия и снимките ще могат да се видят в галерията. Вечерта - с висша мода грим, тоалет и прическа – на витрините ще позират манекенки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    As
    asdf
    0 0
    16:39, 16 яну 2015
    Някой има ли номера на Лени?
Последни новини