От х:

Днес в x:

Ден на народните будители

Денят на народните будители  чества делото на българските просветители, книжовници и революционери. Днес отдаваме почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България. Денят се отбелязва с факелни шествия.

1 ноември първоначално е бил посветен на първите будители от времето на Българското Възраждане, Освобождението и първите десетилетия след него, по-късно обсегът му се разширява и върху културни дейци и личности със съществен принос за възхода и запазването на народа.

Празнува се официално от 1922 г. до днес, с изключение на периода 1945-1992 г.

От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Народното будителство се свързва с периода на т.нар. Ранно Възраждане, който съвпада с века на Просвещението и повечето от най-тачените народни будители са представители на тази част от българската история или близки техни ученици и следовници. Будителството обхваща и други хора, като редица обществени дейци и християнски светци, от предходните епохи, борци за народното добруване във времената на Априлското въстание и Освобождението, творци и политически дейци, чиито дела са очертали културния възход на народа или са се трудили за свободата му в хода на целия следосвобожденски период.

През 1945 г. честването на празника е било отменено от наскоро дошлото на власт правителство на Отечествения фронт, дало началото на местния комунистически режим, като част от характерната за този период обстановка на пропаганда и цензура. Това е един от първите актове на постепенна замяна и омаловажаване от новата власт в България на празниците, които се свързват в съзнанието на народа с предишните управления, имат религиозен характер или са с по-скоро национално значение, с такива които имат по-скоро светска, идеологическа-комунистическа или интернационална насоченост. 

На 28 октомври 1992 г., празникът се възобновява официално по идея на професор Петър Константинов - председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“. Датата 1 ноември отново е обявена за Ден на народните будители и става неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини