От х:

Днес в x:

Колко големи могат да са насекомите?

Много насекоми и членестоноги са били по-големи в древното минало. Най-голямото насекомо на всички времена е Meganeuropsis Permiana, водно конче, живяло в късната пермска епоха преди около 275 милиона години. Тези водни кончета имали размах на крилете около 75 сантиметра и тежали над 450 грама. Насекоми като атласовите молци (Attacus atlas) в наше време достигат впечатляващи размери – с размах на крилете 27 сантиметра, но не могат да се сравняват с техните далечни прароднини.

Какво е направило съвременните насекоми по-малки, може да ни помогне ако разберем защо насекомите не могат да растат над определен размер.

Една теория е, че екзоскелетите на насекомите не са достатъчно здрави, за да поддържат по-големи тела, и ако насекомите станат по-големи, техните екзоскелети ще трябва да станат по-дебели, отколкото е възможно. В подкрепа на тази теория е фактът, че членестоногите в морето стават по-големи. В морето техните екзоскелети не трябва да поддържат тежестта на телата им по същия начин, както на сушата. Въпреки това, както ентомологът от Държавния университет на Аризона д-р Джон Харисън обясни на SciShow през 2012 г., данните всъщност не подкрепят тази теория. По-големите членестоноги (на сушата) нямат по-дебели екзоскелети от по-малките членестоноги, както може да се очаква, ако теорията беше вярна.

Друга теория е, че начинът, по който дишат насекомите, им пречи да станат наистина масивни.

"И така, насекомите дишат по съвсем различен начин от хората", казва той във видеото. "Те имат поредица от дупки отстрани на тялото си и  кислородът влиза през тези дупки и отива, като газ, в пълни с въздух тръби. И тези тръби се разклоняват, нещо като разклонено дърво, и стават много малки, с размер до микрон. Така, наистина малки и могат да достигнати до всяка клетка."

При по-големите насекоми може да не могат да получат достатъчно кислород през тези тръби, известни като трахеоли, за да останат живи. В подкрепа на тази теория идва фактът, че насекомите са били по-големи преди милиони години.

"Тази идея получи наскоро подкрепа от геолозите, които показаха, че в късния палеозой атмосферният кислород се е повишил доста над това, което е днес", обяснява Харисън.

"В момента имаме 21 процента кислород. В късния палеозой смятаме, че е бил около 32 процента. И това съвпада с времето, когато е имало много по-големи насекоми от днешните. И така, това донякъде подкрепя идеята, че доставянето на кислород е това, което поддържа насекомите малки и че по-високото съдържание на кислород в атмосферата може да им позволи да станат по-големи."

Така че ако искате насекоми с размери на коза, имате нужда от атмосфера, пълна с кислород, плюс няколко стресови фактора, които да дадат предимство на по-големите, и да изчакате еволюцията да направи своето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини