От х:

Днес в x:

Има ли избран председател, умуват в парламента

Депутатите не могат да се разберат за процедурата по избор на председател, след като нито един от предложените четирима кандидати не събра необходимото мнозинство. С най-много гласове бяха Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната". При второто гласуване Желязков получи 103 гласа "за", 85 "против" и 52 "въздържал се". За Минчев гласуваха 98 депутати, 32-ма бяха против, а 110 се въздържаха.

 За да се уточни дали има избран председател, беше дадена почивка.

Според процедурните правила ако при първото гласуване никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарната зала, се произвежда втори избор, в който участват двамата номинирани, получили най-много гласове. При второто гласуване избран е кандидатът, който получи повече гласове.

Преди втория опит беше дадена почивка по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Първото гласуване  беше по азбучен ред на малките имена на четиримата кандидати. От ДПС заявиха, че ще подкрепят кандидата на най-голямата политическа сила, защото се придържат към традицията, според която тя трябва да излъчи председател на Народното събрание. 

При първото гласуване Кристиан Вигенин, издигнат от БСП за България", получи 27 гласа "за", 31 "против" и 181 "въздържал се".

Никола Минчев, предложен от втората по големина политическа сила - "Продължаваме Промяната", получи 74 гласа в подкрепа, 29 "против" и 135 "въздържал се".

Номинацията на "Възраждане" Петър Петров подкрепиха 27 депутати, 94 бяха "против" и 118 се въздържаха.

В подкрепа на Росен Желязков, предложен от най-голямата политическа сила - ГЕРБ-СДС, гласуваха 103 депутати, 86  бяха "против" и 51 се въздържаха.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини