От х:

Днес в x:

950 бебета до края на годината очакват в обновения АГ сектор на МБАЛ -Хасково

    Броят на новородените да достигне до 950 до края на годината очакват в Акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково. Прогнозата е на шефа на сектора д-р Ергюн Кехайов. Отделението е вече изцяло обновено. Западното крило, което дълги години беше затворено, е с нов и европейски облик. Подменено е с ново и оборудването. Условията за бъдещите майки, родилките и новородениете отговарят на съвременните критерии в сектора. На един етаж вече са събрани "патологична бременност", "гинекология" и "родилна зала".
    На официална церемония днес, в навечерието на празника на Св. Иван Рилски, който е покровител на медиците, беше прерязана лентата за символичното откриване на реновирания сектор. Честта бе оказана на доайена на акушеро-гинеколозите в Хасково 90-годишната д-р Величка Дамянова, кмета на Хасково Станислав Дечев и шефа на отделението д-р Кехайов.

    Д-р Дамянова, която започва работа като млад лекар още при построяването на отделението, с радост разгледа условията, при които ще работи настоящия му екип. На всички тя пожела с желание да вършат работата си, на лекарите-да работят с лекота и в стремежа си да се усъвършенстват като добри специалисти, да не забравят, че на първо място трябва да са добри хора.

    Водосвет за обновеното отделение направиха отец Златко и отец Константин. На церемонията присъстваха депутати, кметовете и представители от всички общини в региона, тъй като всяка от тях е инвеститор в МБАЛ-Хасково.

    Ремонтът в АГО е за около 400 хил.лв., с ДДС, дооборудването е за около 50 хил.лв. Инвестицията е със собствени средства от бюджета на болницата. Предстои и закупуването на последен модел ехограф, информира директорът на Многопрофилната болница д-р Георги Гелов.

    АГ секторът в Хасково остава единствен за областта, след закриване на отделенията в болниците в Свиленград и Харманли, и затова подобряването на условията както за родилките, така и за хората, които работят в този сектор беше от голяма важност, посочи д-р Гелов. В реновираната част на отделението е преместена родилната зала. На мястото на настоящата плановете са да бъде преместено неонатологичното отделение. Там, където сега е неонатолгоията, ще бъде ситуиран хоспис за долекуване на пациенти.

    „Бяхме си поставили за цел още преди година да направим собствен проект за майчино и детско здравеопазване и смятам, че успяхме да го изпълним. Досега имаше медицински туризъм по отношения на ражданията. Надяваме се с обновяването бъдещи майки да остават при нас и да ни се доверяват все повече“, отбеляза д-р Гелов.

    200 хил.лв. собствени средства са вложени в ремонта на Детско отделение в Многопрофилната болница.

    Наред с обновеното АГ отделение днес беше открита и обновената част на Детско отделение. Изцяло ремонтирани и с нови бани са девет от стаите там. Ремонтът е са около 200 хил. лева, отново финансиране от бюджета на МБАЛ-Хасково. Сред най-доволните в педиатрията са младите медици. Петима са специализантите и младите лекари, които са попълнили екипа през последните две години.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини