От х:

Днес в x:

Предлагат опростена процедура за инсталиране на фотоволтаици

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Соларна Академия България внесоха предложение за опростяване на процедурата за инсталиране на фотоволтаични централи за собствени нужди.

"Недопустимо е за издаването не едно разрешително процесът да преминава през неколко различни министества и да отнема 7 месеца",  пишат вносителите. Те посочват, че противоречиви практики има със Закона за опазване на околната среда, и по-точно с критериите за извършеане на ОВОС; сроковете за издаване на разрешение за строеж и изискванията за предназначение на имот и/или сградите в него. Тези проблеми за възникнали на място - в РИОСВ, в общинските администрации и главните архитекти, които нямат ясни указания относно процедурата за инсталиране на фотоволтаични централи за собствени нужди

Работодателската организация беше сезирана от своя браншова организация и преки членове за необходимостта от промяна на нормативната уредба и предприемане на незабавни мерки за решаване на проблемите в сферата на изграждането на фотоволтаични централи за собствена употреба.

На среща между председателя на БТПП Цветан Симеонов и служебния министър на енергетиката Росен Христов по-рано този месец бяха коментирани основните проблеми и начините за тяхното решаване.

Въпреки направените законодателни промени през годината с цел облекчаване на режима на издаване на разрешение за строеж на ВЕИ съоръжения и присъединяването им към  електрическите мрежи, те са крайно недостатъчни, а направените изменения не обхващат малките и средни предприятия, подчертаха от асоциацията.

„С нас все по-често се свързват инвеститори, които търсят информация и повече конкретика за това какво е необходимо да направят, за да изградят фотоволтаична централа. Проблемът е, че процесите не са уеднаквени и всеки проект зависи от тълкуването на Закон за устройство на територията (ЗУТ) и решението на отделните общини или техните архитекти”, коментира инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България”.

По неговите думи, това води до прекратяване, излишно забавяне и оскъпяване на проектите. „Разбира се, има и редица други проблеми, а начинът да се решат е да се направят законови промени”, каза Тодоров.

Според работодателската организация и нейните членове, недостатъчно бързите действия от страна на правителството поставят бранша и потребителите в неконкурентно положение спрямо останалите участници от EС и забавят зеления преход в страната.

Необходимо е българското правителство да предприеме краткосрочни мерки и да адаптира нормативната рамка на законово и подзаконово ниво, с цел намаляване на регулаторните режими, стриктно спазване на сроковете по издаване на разрешителни и осигуряване на публичност на административните действия, във връзка с намаляване на риска от корупционните схеми, заявиха от асоциацията.

След проведената среща с министъра, БТПП съвместно със Сдружение „Соларна Академия България” подготвиха и внесоха предложения за промяна на разпоредби, които да облекчат режима за изграждане на фотоволтаични централи за собствени нужди.

Експертите смятат, след тяхното прилагане ще се постигне по-облекчен административен процес, ще има по-голяма прозрачност и възможност за по-бързо изграждане на фотоволтаични централи, което ще стимулира както бизнеса, така и битовите потребители да инвестират в такъв тип проекти. А това, от своя страна, ще доведе до овладяване на енергийната криза в страната.

Българска търговско-промишлена палата и Сдружение „Соларна Академия България” отправиха и предложение за участие на техни експерти във всякакви работни групи за промяна на законодателството и успешно реализиране на прехода за зелената сделка.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини