От х:

Днес в x:

Губим здравни права за месец при пропусната профилактика

Глоба от 50 до 200 лв. и загуба на здравноосигурителни права за месец ни грози ако пропуснем задължителния профилактичен преглед, предупреждават от Регионалната здравоосигурителна каса. Санкциите са по член 209 от Закона за здравето и член 110-ти от Закона за здравното осигуряване. Глобите не са за лекарите каквото е масовото убеждение, а за самите пациенти предупреждават още от Касата.

Задължителната профилактика за лицата над 18 години е веднъж годишно. Два месеца преди края на 2009-та само около 30 % от хасковлии са се подложили на профилактичен преглед, споделят общо практикуващите лекари от града. За цялата област до края на септември, касата е платила 89 хиляди профилактични прегледа-тоест около 40 % от всички здравноосигурени. Повече от половината от тези прегледи са на лица под 18 години. Напомняме на пациентите и по мобилните им телефони, но така или иначе хората идват само като имат проблем, оплакват се Джипи-та.

Съгласно Наредба №39 от Закона за здравето профилактичния преглед включва:

изчисляване индекс на телесна маса; оценка на психичен статус; изследване острота на зрение; измерване на артериално налягане; ЕКГ; Изследване на урина с тест ленти за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH;

Определяне на кръвна захар с глюкомер;

За жени – мануално изследване на млечни жлези;

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини