От х:

Днес в x:

Луди кадри от Burning Man 2022

Фестивалът Burning Man отново събира алтернативни творци и хиляди фенове в пустинята край Блак рок сити в Невада. Събитието се провежда от 1989 година, а съоснователят на Burning Man Лари Харви през 2004 г. описва 10-те принципа  на общността, така както тя се е развила органично от самото начало на събитието. Макар да има събития целогодишно и даже виртуално на всякаква локация, големият фестивал в пустинята тази година се състоя от 28 август до 5 ноември и затвърди за пореден път силата на тези 10 приципа:

Радикално включване

Всеки може да бъде част от Burning Man. Общността приветства и уважава непознатия. Няма изисквания за участие в общността.

Подаряване

Burning Man е посветен на актове на даряване на подаръци. Стойността на подаръка е безусловна. Подаряването не включва връщане или размяна за нещо със същата стойност.

Декомодификация

За да запази духа на даряването, общността се стреми да създаде социална среда, която не е опосредствана от търговски спонсорства, транзакции или реклама. Готови са да защитят своята култура от такава експлоатация. Противопоставят се на замяната на преживяването на участието с потребление.

Радикална самостоятелност

Burning Man насърчава индивида да открива, упражнява и разчита на своите вътрешни ресурси.

Радикално себеизразяване

Радикалното себеизразяване възниква от уникалните дарби на индивида. Никой друг освен индивида или сътрудничеща група не може да определи съдържанието му. Предлага се като подарък на други. В този дух даващият трябва да зачита правата и свободите на получателя.

Усилия на общността

Общността цени творческото сътрудничество и колабориране. Стреми се да произвежда, популяризира и защитава социални мрежи, обществени пространства, произведения на изкуството и методи за комуникация, които поддържат такова взаимодействие.

Гражданска отговорност

Burning Man цени гражданското общество. Членовете на общността, които организират събития, трябва да поемат отговорност за общественото благополучие и да се стремят да предадат на участниците граждански отговорности. Те трябва също така да поемат отговорност за провеждането на събития в съответствие с местните, щатските и федералните закони.

Без следа

Общността уважава околната среда и се ангажира да не оставя никакви физически следи от своите дейности, където и да се събира. Почиства след себе си и се стреми, когато е възможно, да остави такива места в по-добро състояние, отколкото са били.

Участие

Общността вярва, че трансформативната промяна, независимо дали в индивида или в обществото, може да се случи само чрез дълбоко лично участие. Постигат да бъдат като правят. Всички са поканени на работа. Всички са поканени като изпълнители. Правят света реален чрез действия, които отварят сърцето.

Непосредственост

Непосредственият опит е в много отношения най-важният пробен камък на стойността в културата на Burning Man. Стремежът е да преодолеят бариерите, които стоят между хората и разпознаването на тяхната вътрешна същност, реалността на хората около нас, участието в обществото и контакта с естествения свят, който надхвърля човешките сили. Никоя идея не може да замени това преживяване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини