От х:

Днес в x:

200 лева глоба, ако не покажем лична карта

Глоба от 30 до 200 лв. грози всеки, който откаже да се лигитимира пред упълномощените органи. Това е залегнало в промените в закона за българските лични документи. Те влязоха в сила от 20 октомври, напомнят от регионалния пресцентър на МВР.

Предвиждат се редица промени във видовете лични документи и процедурите по тяхното издаване - във връзка с въвеждането на биометричните данни.

Глоба от 50 до 300 лв. се налага на лица, които, използват подправени или чужди български лични документи (ако не подлежат на по-тежко наказание), отнемат, задържат без съгласие на притежателя, укрият или унищожат български личен документ на друго лице, приемат, дадат в залог или преотстъпят български личен документ.

С глоба от 20 до 150 лв. се наказват лица, които не подадат заявление за издаване на лична карта, в следните случаи: ако в 30 дневен срок при промяна в имената, единния граждански номер, пола, гражданството, постоянния адрес или при настъпили съществени и трайни изменения на образа, в 30 дневен срок от изтичане валидността на личната карта, в 30-дневен срок, след като са заявили, че личната им карта е повредена, унищожена, изгубена или открадната. Същата санкция (от 50 до 120 лв.) се налага на лица, които са навършили 18 години и не са подали заявление за издаване на лична карта, както и на родители, настойници или попечители, които не са направили необходимото за снабдяване с лична карта на лице, навършило 14-години.

Глоба от 20 до 150 лв. се налага и на лица, които не върнат паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му. От 30 до 200 лв. е глобата, която законът предвижда случай че български гражданин или чужденец, притежаващ български личен документ го изгуби, повреди или унищожи, а също и ако в тридневен срок не декларира, че документът е откраднат, изгубен, повреден или унищожен. Същата е санкцията когато гражданинът е декларирал, че документът е изгубен, повреден или унищожен, а бъде установено, че продължава да го използва; в случай на използване на нередовни лични документи; при заявяване на неверни данни при подаване на заявление за издаване на български личен документ ( ако нарушителят не подлежи на по-тежко наказание по друг закон).

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини