От х:

Днес в x:

Раздават постен фасул за Богородица

Изображение 1 от 3

    По традиция в навечерието на един от най-големите празници за православните християни- Успение на Пресвета Богородица, който е на 15-ти август, се раздава постен фасул.

    И днес традицията беше спазена и в двора на катедралния храм на Хасковска духовна околия гозбата беше сготвена и ще бъде раздадена по обед на миряните.

    За разлика от предходни години, когато казаните с фасул достигаха до 14, сега на огнището къкреха едва два. Това се прави заради здравната криза и за да няма струпване на много хора на едно място, обясни майсторката на постния фасул Минка Кирякова.

    Традицията е част от празника и с нея свършват 15 дневните Богородични пости, по време на които освен да се яде блажно, бяха забранени и женитбите.

    Утрешният празник празникът е свързан със смъртта на Божията майка, която си отива  на 64-годишна възраст. Традицията да се прави трапеза е свързана с легендата, която разказва, че край смъртния й одър присъствали всички останали живи апостоли, нямало го единствено  Тома. Той дошъл на третия ден след смъртта й, която приличала на заспиване. Тома поискал да се преклони пред тялото ѝ, но разбрал, че в пещерата, където Богородица е погребана до Гетсиманската градина, е останала само погребалната ѝ плащеница.

    Тогава, за да я почетат, всички апостоли седнали на обща трапеза, като оставили едно празно място, предназначено за своя учител.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини