От х:

Днес в x:

Прокуратурата е образувала разследване за бившата фирма на Румен Спецов

Прокурорската проверка, свързана с бившата фирма на от днес бившия шеф на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов, е прераснала в разследване. Досъдебното производство е образувано на 18 май 2021 година и е за укриване на данъци в големи размери чрез подаване на данъчна декларация.

Това съобщава в. "Сега", позовавайки се на отговорите на зам. градския прокурор и говорител на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова Тя изрично уточнява, че делото не е образувано и не се води срещу Румен Спецов, а че той е оказал съдействие по делото. "Установени са нови факти и обстоятелства, които подлежат на надлежна проверка. Разследването продължава", се разбира още от писмения отговор на говорителката на градска прокуратура.

По-рано днес, в петък, 5 август, Спецов беше освободен като шеф на приходната агенция.

При назначаването му на поста в началото на 2021 година стана известно, че през 2016 г. Спецов е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от село Ялботина, Драгоманско. Дружеството - "Гранекс трейдър" ЕООД е в черния списък, в който НАП слага неспасяемите длъжници - с големи неплатени данъци и с нулеви обезпечения и активи.

Националната агенция за приходите (НАП) започна ревизия, която потвърди, че дружеството има дългове, а настоящият му собственик е призован да се яви за връчване на ревизионния акт. През цялото време НАП и служебният финансов министър по това време Асен Василев отклоняваха въпросите на журналистите, обяснявайки, че фирмата е натрупала дълговете, след като Румен Спецов я продава, и затова трябва да бъде питан новият собственик. Василев дори обяви Спецов за "изключително доверен партньор на чуждите служби" в опит да защити назначението му.

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев обаче разкри, че дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата и вероятно Спецов е знаел какво ще има в доклада и по тази причина е продал фирмата си, която и до ден днешен не е покрила задълженията си към фиска

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини