От х:

Днес в x:

Земеделци готвят блокада на границата с Гърция в знак на протест

    Масов протест на земеделци е насрочен за сряда сутринта на българо-гръцката граница. Недоволството ще е в отсечката от магистралния път между квартал „Капитан Петко войвода“ и едноименния граничен пункт, пише в съобщение до медиите от името на свиленградчанинът Живко Желев.

    Причината за недоволство е задължителното изискване за всички едногодишни договори, сключени с наследници, да са с приложено удостоверение за наследници с актуалност не повече от 12 месеца назад. Според стопаните това е пълен абсурд.

    „Никога досега фермерите не са имали подобен проблем и това ново изискване по средата на кампанията е меко казано безсмислено и неоснователно, което е свързано със загуба на време, средства и блокиране на дейността на всички съсловни подгрупи на земеделците - от животновъди, та през лозари, зеленчукопроизводители“, пише още в съобщението. В тази връзка земеделците искат оставката на директора на Областна дирекция „Земеделие“ Златка Господинова.

    Потърсена за коментар, тя заяви пред Haskovo.net, че въпросните удостоверения за наследници се изискват законно и това се прави и в други области на страната. Каза, че е направила проучване и разбрала, че някои от общините в Хасковска област дават 6-месечен срок на годност на удостоверението за наследници, други дават срок до промяна на обстоятелствата, но има и такива които не дават срок. Така тя издала нови указания с изискване за представяне на валидно удостоверение, без да е определен срок, но се изисква наследникът да е жив. Тя уточни, че не редно да се представят удостоверения за наследници, издадени например преди 24 години. Вметна още, че няма единна система, в която да се провери кое удостоверение е валидно.

    По думите й протестът е с политическа насоченост. Допълни, че по нейни данни въпросният Живко Желев към момента не е регистриран като земеделски производител и го определи като „професионален протестър“.

    „Той не желае аз да бъда директор, защото не иска да се преборя с корупцията и порочните практики“, заяви Господинова. Тя уточни, че от няколко дни по темата провежда срещи със земеделци, включително и със заместник-министъра на земеделието, но въпросните недоволстващи земеделци нямали желание за такава.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      123
      17 -1
      20:39, 18 юли 2022
      "Удостоверението за наследници няма конкретно определен срок на валидност. То е валидно до промяна в данните, въз основа на които е издадено и които се съдържат в него."
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини