От х:

Днес в x:

Честваме 185 години от рождението на Васил Левски

    Хасково отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя на бюст паметника на Апостола в двора на училището, което носи гордо неговото име.

    В ритуала по отдаване на почит към живота и делото на революционера участва и почетна рота от военното формирование 52740.

    Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Според повечето източници Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. По-нови изследвания обаче сочат, че е роден на 18 юли 1840 г. Син е на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова.

    Идеолог и организатор на българската национална революция той създава местни революционни комитети в цялата страна, които да подготвят обща революция за освобождението на България. Неговата мечта е за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

    Официални чествания по повод рождението на Апостола днес има в цялата страна. Президентът Румен Радев ще посети родното място на Апостола - Карлово, където ще се състои тържествен митинг заря. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово пред паметника на Апостола на свободата. В църквата „Св. Николай” се отслужи молебен, а по-късно ще бъдат поднесени цветя и венци на гроба на майката на Васил Левски – Гина Кунчева.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини