От х:

Днес в x:

Бензинов Audi e-tron = Своебразен оксиморон

Бензинова версия на електрическа кола звучи като една от най-безсмислените идеи. Но изглежда от Audi подготвят именно това, с което напълно ни изненадват. Изцяло електрическият Audi e-tron, който бе показан по време на автомобилното изложение във Франкфурт, вече се е насочил към производство. Но той може да се предлага не само като електрическа кола без вредни емисии, но и като бензинов спортист, който ще бъде позициониран някъде под R8. 

Идеята за стандартен роудстър или купе под R8, но над ТТ, определено звучи приятно и пасва напълно на корпоративния контекст около Volkswagen Bluesport и възраждането на Porsche 914 или Porsche 356. И в един изцяло електрически спортен модел на Audi също има логика, тъй като ще се конкурира с SLS AMG на Mercedes, както и с бъдещия ефективен спортист на BMW. 

Но в неелектрическия аспект на цялата работа има нещо странно. 

Концептуалният Audi e-tron се очаква да се появи в производствен вид със средноразположен пакет батерии и четири електрически мотора  - по един за всяко колело. Дотук всичко звучи като при прототипа. Въпросният спортист имасерия силни страни и те се изразяват в лесното разпределение на масата, възможността за пълно настройване на задвижването, както и огромните нива въртящ момент – близо 4 500 Нм според данни на компанията. Ако всичко това е реалност, то определено има логика в електрическия вариант на спортиста. 

Но от известно време се говори и за R4 модел, който ще споделя една и съща платформа със следващото поколение на Boxster и Cayman. В това обаче няма много логика, тъй като реално това са модели под шапката на един и същ концерн. 

Иначе съществува и моментът с какво ще се задвижва бъдещият евентуален R4. Той би трябвало да има бензинов двигател, който да притежава мощност от поне 300 к.с. – достатъчно, за да бъде над Audi TT и TTS . . . , въпреки че TT-RS със своите 340 к.с. все пак ще бъде по-мощен. Да речем, че германците поставят достатъчно мощен двигател в бъдещия R4. Но тук говорим за едно леко и относително компактно купе, което означава, че моделът може да се превърне в заплаха за R8. 

В крайна сметка R4 може да направи спортната гама на Audi малко по-достъпна и да запълни нища, която в момента не е заета по отношение на комбинация от цена и динамика. Но ще трябва да се намери оптималният баланс, за да се конструира такава кола, която да е по-евтина от R8 и по-бърза от ТТ. А я има и вътрешната конкуренция от страна на Porsche Cayman и Boxster. Действително слуховете от Audi са озадачаващи. . . 

Най-накрая може да се получи някой приятен, но леко скопен спортист. . . всъщност както е и при Cayman и Boxster. За моделите на Porsche се говори, че също са леко ограничени, за да не отнемат от великолепието на 911.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини