От х:

Днес в x:

Фантастичната концертна зала, построена за ABBA

От няколко години знаем, че АВВА подготвят серии от концерти, които няма да имат нищо общо с познатото ни до момента. Преди месеци стана ясно, че четиримата шведи ще се появят на сцената под формата на холограми, а ето че минаха и първите концерти от ABBA Voyage.

И отзивите са, меко казано, фантастични - кой ли е предполагал, че поп величия от 70-те ще бъдат тотален хит и през 2022 г.

За това обаче голяма роля играе както дигиталната технология, ползвана за създаването на аватарите на Агнета, Бени, Фрида и Бени, така и специално построената за тях концертна зала. Тя също е първа по рода в света.

Защото ABBA Arena е най-голямата демонтируема арена в света. Шестоъгълната постройка е дело на британското архитектурно студио Stufish и беше открита в края на май тази година в олимпийския парк "Кралица Елизабет" в Лондон.

От Stufish уточняват пред Dezeen, че концепцията им за нея е тръгнала "отвътре навън" - основната задача е било да се подсигури възможно най-добрия ъгъл за гледане на виртуалното шоу от зрителите.

Помислено е и за достатъчно пространство за логистичните и технически изисквания за шоу от подобен мащаб. Сградата е висока 25.5 метра и е изградена от стомана и дърво, като на предната фасада стои логото на АВВА от LED-светлини.

Вътрешната част на ABBA Arena представлява геодезичен купол, който побира 1650 седнали и 1350 стоящи зрители. Материалите, както и формата, са вдъхновени от устойчивостта на скандинавската архитектура.

ABBA Voyage ще продължи пет години, след което залата ще бъде демонтирана и ползвана за евентуални последващи турнета на легендарните шведи.

Източник: LifeStyle

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини