От х:

Днес в x:

Вдигат сцената на първия по рода си студентски театрален фестивал на Ямача

Първият по рода си театрален студентски фестивал ще се проведе в Хасково. Сцената ще бъде на Ямача, а зрителите са поканени на вход „свободен“.

Първото издание на „Сцена на края на града“ ще даде среща в рамките на идната седмица на млади театрали, завършващи класовете по актьорско майсторство за драматичен театър в петте учебни заведения: НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Театрален колеж „Любен Гройс“, Нов български университет, Пловдивския университет и Югозападния университет.

Всички те ще представят на сцената край града дипломните си спектакли. За фестивала в Хасково са поканени режисьори и директорите на театрите от страната, тъй като основният замисъл е фестивала да се превърне в своеобразен кастинг за младите театрали, посочи директорът на Драматично-кукления театър“ Иван Димов“ в Хасково Стелиян Николов.

Това обаче е само малка част от полезността, с която е натоварен театралния форум. Той е организиран по проект в партньорство с Алианс за регионално сътрудничество и развитие-България и партньорска организация от Исландия. В нея влизат водещи актьори и преподаватели със собствени театрални студия. Те ще водят уоркшопове както за студентите, така и ще имат различни стрийт пърформанси в различни пространства в града с хасковската публика. Една от интересните срещи е подготвена за младите хора и учениците от града и е свързана с тяхното кариерно развитие. Такива срещи ще има на 22 и 23 юни в театъра от 16 часа. 

Финансирането на това издание на фестивала, а и на второто е осигурено по линия на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство по Програма“Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Този фестивал е още един начин да се привлече вниманието на младите хора от града към театралното изкуство, коментираха партньорите по проекта от Алианс за регионално сътрудничество и развитие-България.

Идеята е развивана от назряването й, през намирането на механизма за финансиране до осъществяването й, в продължение на три години, но всички усилия са си заслужавали, тъй като Хасково ще продължи традицията да дава път на младите, която години наред се поддържа през Конкурсите за дебютна литература и за млади цигулари, отбеляза Стелиян Николов

Студентският театрален форум „Сцена на края на града“, който е своеобразен послепис на вече утвърдения в Хасково фестивал „Театър, обичам те!“, ще се проведе от 19-ти до 26-ти юни.

Всички спектакли ще се играят от 21 часа на открита сцена, която ще бъде разположена на Ямача зад Камбанарията.

Сцената се открива на 19-ти юни от 19 часа с изпълнение на Ади бенд, на място ще има художник, който ще прави шаржове, а черешката на тортата при откриването на фестивала е представлението на вентрологът и стендъп комедиант Димитър Иванов-Капитана „Хомеопатия на душата“, съобщи заместник-директорът на хасковския театър Станислава Николова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини