От х:

Днес в x:

20 години школа „Колорит“: Една неподправена взаимност

    Те са цветни и талантливи. Те са няколко поколения горди възпитаници на школата по изобразително и приложни изкуства „Колорит“ към читалище „Заря“ В Хасково.

    Обединяват ги вече 20 години съвместна работа, приятелства, споделяне и развитие, и един човек-основателката на школата и техен преподавател- Веселина Делчева.

    За нея нейните ученици споделят, че им е пример за добро. И затова я следват.

    Отваряли врата след врата към магията на четката и платното, на мечтанията и себеизразяването чрез изкуството, някога 5-годишните първи възпитаници на школата, днес са истински професионалисти и са в Хасково отново заедно, за да празнуват.

    Тази вечер настоящите художници от „Колорит“ и тези преди тях посрещат гости на юбилейната си изложба. Мотото й е „мастило“. Защото повечето творби, които са подредени от децата в школата са изработени с техниката „суха игла“, нанесено е мастило и са разпечатани на преса върху хартия с голямо съдържание на памук. Всеки гост  тази вечер получи и такъв подарък за спомен от школата.

    В изложбата участват 20 от възпитаниците през годините на „Колорит“, които са се проявили, освен в общите изложби, и в самостоятелни. Чрез тази изложба те се връщат там, откъдето е започнал техният творчески път, а идеята е да бъдат стимул на малките, сегашните художници от „Колорит“.

    За тези 20 години школата има над 50 изложби, 20 са самостоятелните изложби на възпитаниците на школата, излагани са творби на художниците в сградата на съда в Хасково, в градските галерии „Шаренков“ и „Форум“, гостували са в Парламента.

    Сред  възпитаниците на Веселина Делчева има такива, чийто професионален път вече е изграден и продължава да е свързан с изкуството. Има архитекти, живописци, хора, които се занимават с илюстрация, графика, сценография, с реставрация. И това прави тяхната преподавателка изключително горда с постиженията им.

    „Радвам с, че днес са тук, откъдето започна техният творчески път, и затова за мен днешният ден е голям празник“, казва Веселина Делчева. На въпроса какъв отпечатък са оставили децата в нея през годините, отговаря скромно: Те са моят живот. Макар и пораснали, те остават децата на школата и децата на града. Така че Хасково може да се гордее с тях!

    Между картините, графиките, керамичните произведения, 11-годишната Ивет гордо показва своята работа, окачена на стената. Тя е част от школата вече пет години. За рисуването споделя, че я радва и не изключва някой ден да се развие като професионален художник.

    В залата на „20-те пораснали“ пък един от утвърдените вече като професионалист възпитаник на „Колорит“ нанася последните щрихи върху произведението си, за завършването на което тази вечер, като съавтор ще въвлече и гостите на изложбата. Луиза Китар е завършила сценография в Париж. От две години отново е в България и работи по различни арт проекти, занимава се със сценични изкуства. В момента е част от екипа на проект в цирковото изкуство, където изработва декорите и костюмите, а в някои от представленията и участва. Освен това, продължава да рисува-по стени, по платна и където намери вдъхновение. Работи и с деца.

    Спомня си, че на около осем години е била, когато са я довели в школа „Колорит“. И признава, че днес не може да си представи как биха се развили по друг начин нещата й.

    Яна Недялкова-друг от възпитаниците на Веселина Делчева. Тя е сред онези 20 автори от школата, които са имали самостоятелна изложба. Била е на 18 години и е възприела тази възможност не само като голям шанс, но и като голяма отговорност. С преподавателката си Веселина Делчева се запознава когато е едва петгодишна. В школата я води нейната баба. Яна рисувала всичко обратно -започвала човечетата с главата надолу, а краката им последни-нагоре. Когато обърнели рисунката й обаче, всичко си идвало на мястото. Именно този и чудат начин на рисуване провокирало близките й да я запишат в „Колорит“. Днес Яна е един от шестимата във випуска си реставратори, втори курс в Националната художествена академия.

    „Много съм доволна как ми се случиха нещата. Школата ми отвори много врати за бъдещето и аз съм много благодарна на госпожа Делчева. В школата получих много любов, много уроци по дисциплина и добра подготовка за професионалното си развитие“.

    И на този фон от колорит, събраните впечатления от 20-годишния си опит, като преподавател и от работата й с деца, Веселина Делчева обобщава в изречението: В Хасково има много талантливи деца!

    Тази вечер тя не крие емоциите си, защото те са много силни. Не въздържа и сълзите, защото казва „те са от радост, от удовлетворение“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Последни новини