От х:

Днес в x:

Изсечена врата в марсианската скала засне Curiosity

Една от най-новите снимки, предадена от марсианския роувър Curiosity на Марс, разкри доста интересна особеност в скалите - нещо, което изглежда като идеално издълбана врата, сгушена в марсианския пейзаж.

Изображението на вратата е толкова зловещо убедително, че почти можем да повярваме, че води до убежище за марсианците или може би е портал към друга Вселена или поне тунел до центъра на планетата.

Най-малкото, картината и геоложката особеност, която е заснета, са достатъчни, за да вдъхновят научно-фантастичен филм.

Въпреки това, по-разумните хора от Reddit посочват, че това вероятно е пукнатина в резултат от някакво напрежение в скалата, отчупило част от нея, може би при едно или две земетресения.

Всъщност най-големото земетресение, регистрирано на Червената планета досега, се случи на 4 май тази година и учените все още работят, за да установят къде точно се е случило и какво го е причинило.

Нещо повече, макар че подобното на вратата скално образувание може да изглежда с нормален размер в нашите представи, е възможно наблюдаваната кухина да е висока само няколко сантиметра в реалността, въпреки че е трудно да се каже със сигурност от снимката.

Изображението е направено в геоложки обект, известен като Greenheugh Pediment, от камерата на Curiosity на 7 май 2022 г.

През годините, в които пристигаха близки планове на Марс от спускателни апарати и орбитални апарати, се появиха някои наистина странни и прекрасни снимки на червената планета - кратери, пълни с лед, странни скални образувания, издълбани планини и много други.

По отношение на странните открития в космоса, които изглеждат като извънземни структури, важно е да не се увличаме твърде много с това, което понякога могат да внушат зърнестите изображения.

Може би си спомняте странния обект с форма на куб, забелязан на Луната от китайския роувър Yutu 2 миналата година. След по-нататъшно разследване се оказа, че "хижата на извънземните" е просто още една скала, на която светлината и перспективата са придали форма на куб.

По същия начин подозираме, че тази мистериозна врата в крайна сметка ще има също толкова прозаично обяснение, но междувременно можем да се забавляваме много с предположенията какво може да е това.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини