От х:

Днес в x:

Санират еднофамилни къщи в 4 общини в Хасковско с евросредства

Еднофамилните къщи също ще могат да бъдат санирани с европейски средства, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Условието е те да се намират в 50-те големи общини. Допустими ще са различни мерки за енергийна ефективност, които ще се финансират по програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., управлявана от МРРБ.

Мерките ще се подкрепят по приоритети 1 и 2 - „Интегрирано градско развитие“ и „Интегрирано териториално развитие на регионите“. Ще се финансират проекти, идентифицирани на базата на подхода „отдолу-нагоре“, които са отразени в плановете за интегрирано развитие на общините и интегрирани териториални стратегии за развитие на шестте региона за планиране. Моделът за подкрепа на мерките все още е в процес на разработване. Уточнява се и общият брой сгради, които ще могат да се финансират.

Задължително условие за обновяване на еднофамилните жилищни сгради ще бъде наличието на изготвено обследване за енергийна ефективност и техническо обследване на сградата, което собствениците могат да възложат на специалисти. Основната цел е след санирането сградата да постига по-висок енергиен клас. 

Финансиране ще получат еднофамилни къщи в общините Свиленград, Харманли, Димитровград и Хасково.

При изпълнението на мерките по ПРР се предвижда използване на финансови инструменти за някои от планираните интервенции, които ще стимулират реализирането на приходогенериращи инвестиции и предоставянето на дългосрочни заеми с ниска лихва при благоприятни условия. Подкрепа чрез финансови инструменти ще се предоставя включително в комбинация с безвъзмездна финансова помощ в една операция.

Към настоящия момент собствениците на еднофамилни жилищни сгради могат да реализират мерки за енергийна ефективност чрез заемно финансиране от Фонда на фондовете по линия на ОПРР 2014-2020 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Съ
    Съветски тарикат
    36 0
    14:24, 1 май 2022
    Обследването за енергийна ефективност и техническото обследване на сградата ще струва колкото безвъзмездно дадените пари за саниране на еднофамилните къщи. Пак ще лъжем ЕС и после ще връщаме пари, за да може някои частни фирми с "експерти" да опънат мангизите на европейските данъкоплатци. Аман от айдушки схеми прикрити като подпомагане, които всъщност усвояват безвъзмездните евросредства отпуснати за саниране. Крайно време е Бай Ганьо - съветския да разбере, че с краденето е свършено и ще се наложи да се работи упорито, съвестно и качествено, за да има кой да ни плаща.
    • Мн
      Мнение
      4 0
      12:54, 2 май 2022
      Напълно си прав но си мисля , че част от тях планирано се връщат на тези които ги отпускат.
      Дано не съм прав. Но ако е така Бай Ганьо не е само - съветски !
      Извинявам но иначе как да си обясня нещата.
  • 2
    См
    Смях
    28 -4
    15:21, 1 май 2022
    Те блоковете санираха та и еднофамилните къщи започнаха вече не им вярвам нашият блок го санират вече седем години и още не са го почнали а сме одобрени горе долу точно от тогава
    • Ам
      ами
      11 -27
      17:11, 1 май 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
    Чи
    читателка
    23 -6
    23:27, 1 май 2022
    Предвид масовото панелно строителство по време на социализма, към днешна дата тези блокове са в окаяно състояние, а за енергийна ефективност дума не може да става, освен това са масово строителство у нас и в тях живеят много хора с ниски доходи. За да се обнови обликът на градовете, за да се придаде живот на тези панелни блокове, за да се стабилизират тези жилищни сгради, хората да намалят сметките си за отопление и да се радваме на по-чиста околна среда, приоритет трябва да бъде санирането на тези жилищни сгради в които живеят хиляди семейства. Много живущи в панелни блокове, регистрираха сдружения, но парите свършиха и стоят като грозни лебеди сред простора. Еднофамилните къщи да си ги санират собствениците или да останат накрая в списъка. Мисля, че отново ще се уредят връзкарите и няма бъде коректно.
    • Чи
      Читател
      1 0
      19:57, 26 яну 2024
      Нали всички сме равностойни граждани на България?
      Защо собствениците на еднофамилни къщи да останем най накрая или сами да си ги финансираме?
      Не разбирам защо собстевниците да имат по малко права?
  • 4
    00
    00
    14 -3
    11:55, 2 май 2022
    Само едно фамилните къщи на най-богатите ще бъдат санирани.
    • 11
      11
      2 -12
      13:34, 2 май 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 5
    Му
    Мустафа
    5 -1
    10:52, 3 май 2022
    Само по себе се разбира че животът в България никога няма да се подобри не се живее в лъжа и измама за какво ни караха тогава да кандидатстваме за енергийна ефективност на сгради (блогове) като не ги санират колко още трябва да се чака десет години ли ми те наближават целия народ трябва да се вдигнат и да ги изрине тези боклуци които са на власт а не да ги търпим за един може да се санират безплатно за други не че сега и къщи щели да санират аеййде хора не се хващайте на измама!
  • 6
    Ив
    Ивон
    2 -2
    16:18, 4 май 2022
    Саниране първо на панелните жилища, затова Европа ви дава зелена светлина,за пестене на електроенергия и да прилича на нещо много, много по красиво после си санирайте къщите!
Последни новини