От х:

Днес в x:

Петков: Спирането на газа е грубо нарушение и шантаж

dНяма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин, това заяви премиерът Кирил Петков в началото на правителственото заседание.

Късно снощи (26 април) в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - считано от днес (27 април), съобщи Министерството на енергетиката. Министър Александър Николов увери по-рано на извънреден брифинг, че доставките на природен газ към потребителите в България са гарантирани минимум за един месец напред.

„Както вече всички знаем, „Газпром“ е заявило своето намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий и няма да има намаляване на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително и алтернативни източници“, посочи министър-председателят.

„Спирането на газа от „Газпром“ е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет“, допълни той.

По думите му, България преглежда всички договори с „Газпром“, включително и договора за транзит през страната ни, „защото едностранно действие на изнудване е недопустимо“.

„След милиардите, похарчени за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на „Аркад“ в гаража на госпожа Арнаудова, да, нямаме 3 млрд. в хазната, защото са похарчени за Турски поток и не, нямаме диверсификация на база на всичко това“, допълни премиерът Кирил Петков пред министрите преди заседанието на Министерски съвет.

 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    1234
    10 -2
    11:51, 27 апр 2022
    Този сеща ли се, че целия Запад се ежи, че ще разчита на алтернативни източници на газ. За предадената ни България няма да остане газ и за едно детско балонче да се напълни.
  • 2
    Пе
    Петков
    9 0
    11:56, 27 апр 2022
    Петков, щом като си толкова отворен прос.ак,да те питам. Замразяването и кражбата на авоари в банките против закона ли е или етичност в един демократичен свят. Това е отговор на една неправилна политика и беззаконие, но за вас едното е против закона , а вашето не е. Побъркахте света от беззаконие и простащина!
    • То
      това го кажи
      2 -4
      15:18, 27 апр 2022
      На Румен Радев !!! Кой клати държавата цял мандат и докара крадци да ни управляват.
      Народа е казал като имаш магаре трябва и да му миришеш пръдните! Магарето е Румен Радев!
  • 3
    О
    о
    5 -1
    15:15, 27 апр 2022
    Абе, накратко казано: оставка!
Последни новини