От х:

Днес в x:

Изграждат подпорна стена край бъдещия Ритейл парк, ще има и нови дървета

Изображение 1 от 2

    Пространството около бъдещия Ритейл парк в Хасково ще бъде облагородено. Ще се изгради подпорна стена откъм гаражите до блок 30 на булевард “Раковски” в Хасково, ще бъдат засадени и нови дървета.

    Това отговориха от Община Хасково, от която днес са провели разговор с фирмата-инвеститор на въпросния имот, който е бивша казарма.

    Запитването ни бе провокирано от недоволство на хасковлии срещу отсичане на дървета и подкопаване на близките гаражи при подготовката за строителни дейности. Публикацията от днес може да видите тук.

    Ето целият отговор от Община Хасково:

    В момента се извършва изграждане на подпорна стена по северната граница на бъдещия Ритейл парк. Дейностите се осъществяват при спазване на всички правила за безопасност на труда, обезопасяване на площадката и изготвените проекти.

    В момента съществуващото съоръжение не е подпорна стена, а ивица от бетонни панели, които са наредени по границата на имота. Предвижда се изграждането на изключително масивна нова подпорна стена, която не само няма да компрометира, но значително ще подсили зоната по имотната граница, в близост до която са поставени и гаражните клетки.

    Не се предвижда премахване на съществуващата едра дървесна растителност в зоната на подпорната стена. Поискано е единствено премахване на две дървета, които са на имотна граница и които с кореновата си система компрометират (дори при едното е паднала съществуващата стена) както сегашната, така и бъдещата подпорна стена. Предвиждаме да засадим нови подходящи дървесни видове по цялата дължина на подпорната стена, не само на мястото на двете, които е наложително да бъдат премахнати.

    Предвижда се изграждане на много по-масивна и конструктивно много по-здрава подпорна стена, от съществуващите стари свързани бетонни панели. По билото на подпорната стена ще бъде изградена и ограда, която да обезопасява последната, която ще бъде и със зелен плет.

    Специално за етапа на изграждане и риска от подкопаване: предвидена е технология на изграждане на новата подпорна стена “на ивици” от по максимум 3 м., което изключва пропадането и подкопаването на поставените гаражни клетки. Т. е. събаря се 3 м. от старата стена, копае се и се изграждат 3 м. от новата на същото място. Пропуска се един участък от 3 м., в който старата стена не се събаря, а се продължава след 3 м. и така до края. След около седмица новите ивици са добили якост и се преминава на оставените “стари“ ивици подпорна стена.

    Техническият ръководител на обекта на място се е срещнал с гражданите, живеещи в съседния блок, тази сутрин, обяснил е какво се изгражда и как ще го изпълним, както и защо тези две дървета са опасни. Срещнал е разбиране от хората. Обяснил е, че синхронизирано с тях ще подновим зелените растения, особено в частта с пейката, както и ще изградим катерушка за децата от блока.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ня
      Няма страшно
      18 -6
      08:11, 20 апр 2022
      Не се притеснявайте. Няма да ви са нужни дърветата. На границата на имота ще има толкова висока сграда , че сянката й ще стига до поне петия етаж и ще се молите за слънце , не за сянка.
      • Да
        даам много зле
        12 -9
        10:54, 20 апр 2022
        Имаме си необикновена държава.Община Хасково прави каквото си поиска в угода на някого. Екологията, към нея разрешава изсичане на дърветата, които уж би трябвало да защитава. Там , където най- важните фактори са парите, неспазването на законността, корупцията и търговията с влияние, нищо законно няма как да оцелее. Хасково е на първо място във всичко това. Знаем много добре кой командва тук от години. Градът е със затихващи функции!!!
      • Лъ
        лъжите на общината
        0 0
        18:32, 13 май 2022
        Махнаха всичките дървета по границата, които са общо шест на брой. За какви само две пише в статията? Заблуждават обществеността, в същото време разрешението, което дава общината не отговаря написаното по- горе. Областната администрация да не спи дълбок зимен сън, защото и тя има вина!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини