От х:

Днес в x:

ГДБОП заловили над един тон наркотици миналата година

Основни предизвикателства в работата на главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) миналата година са противодействието на международния тероризъм, нелегалната миграция, киберпрестъпността. 

Срещу разпространението на наркотици има 44 операции, някои от които международни. Заловени са около над един тон наркотици, каза при годишния отчет директорът на службата Калин Стоянов.

От началото на ковид пандемията има рязък скок на компютърните престъпления. Характерен белег е пикът на разпространени материали в педофилски мрежи. 

В ГДБОП има две дела, свързани с магистрала „Хемус“, каза Стоянов и изрази надежда тези разследвания да не останат с един обвинен. Важно е до кого са стигали парите, а не дали са изнесени в чувал или в какъв цвят чанта, посочи той.

Някои от най-значимите случаи на Националната полиция миналата година са свързани с магистрала „Хемус“ и десетина язовира. За водните съоръжения полицията е била сезирана от ДНСК. Статистиката сочи, че има спад от 7,87 на сто на престъпленията и ръст на разкриваемостта с пет процента, сочи отчетът на службата.

В ГДНП има още една приключена проверка, свързана с парите за магистралата.

Над 42 000 граждани на трети страни са опитали да влязат у нас през турската граница. Най-много контрабанди цигари са задържани на пристанището в Бургас, а в регионите около границите са разкрити имоти, в които се отглежда канабис, обобщи директорът на гранична полиция Деян Моллов.

Директорът на националната пожарна Николай Николов отчете, че службата е реагирала на над 50 000 случая миналата година. 30 процента от пожарите са поради небрежност. Лъжливите сигнали са над 1800. Загиналите при инциденти са 184 души. Над 86 000 души са минали различни обучения. В ход е разработка на нова система за оповестяване на населението. По нея се работи заедно с мобилните оператори. Николов изрази очакване в близките две седмици да има резултати. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини