От х:

Днес в x:

Декларации и безредици в парламента

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви почивка заради безредици в залата. Депутати от ГЕРБ-СДС блокираха трибуната на Народното събрание, докато председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски произнасяше декларация. 

Заседанието започна с декларация от ПГ на ГЕРБ-СДС, след това своя позиция прочетоха и от "Продължаваме Промяната".

Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация, заяви заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов. 

Няма никой над закона, каза председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров от трибуната на парламента. Това предизвика бурна реакция в залата. От управляващата коалиция ръкопляскаха, а от ГЕРБ-СДС тропаха по банките и скандираха "Оставка".

"Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци по демокрация; хора, които 12 години упражняваха насилието като форма за управление - днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие", заяви Георги Свиленски. В отговор също се скандираше  "Оставка".

ГЕРБ-СДС в декларация от парламентарната трибуна завиха, че "кабинетът заложи на зрелищата, без да разсъждава" 

Всичко това - само и само да се смени, поне за няколко дни, фокусът на общественото вмнимание, посочи Даниел Митов. Среднощните обиски и арести няма да редуцират инфлацията, да намалят цените на основните стоки и горива, призивите за помощ за Украйна, подчерта той. Да, никой не е над закона, но това важи и за тези, които нарушават основния закон - Конституцията на Република  България, заяви депутатът.

След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен премиер може да стане жертва на беззаконие, какво остава за останалите хора, попита Митов.

ГЕРБ-СДС призоваха на протест всички български граждани, които държат на демократичните ценности, и обявиха, че от днес, всеки ден, парламентарната група, със всички законови средства, ще работи за предсрочни парламентарни избори, които са единственият изход от "създадената задънена ситуация".
Снощи беше извършено покушение срещу българската демокрация, беше направен опит да бъде разрушен един от базовите консенсуси в българското общество - за отказ от политиечско насилие, каза Митов.

Няма никой над закона, заяви председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров от трибуната на Народното събрание във връзка със снощната акция на МВР и задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това предизвика бурна реакция в залата. От управляващата коалиция ръкопляскаха, а от ГЕРБ-СДС тропаха по банките и скандираха "Оставка".

Ние, депутатите от "Продължаваме Промяната", се обръщаме към българското общество. Скъпи съграждани - законност, ред и реална борба с корупцията, заради това стотици хиляди българи излизаха на протести, заради това ние оставихме професии, семейства, досегашния си живот,  каза Гюров.   

Разбираме, че българското общество приема ареста на г-н Борисов като безпрецедентен; това са нормални следствени действия, за разлика от арестуването на жени, оковаването им в белезници и държането им на улицата, на тротоара, часове наред пред камери. Това е репресия, посочи той.

От "Продължаваме Промяната" влязохме в политиката със заявка за спазване на закона и нулева толерантност към корупцията, посочи Гюров.

Дали има извършени престъпления - отговорът е в ръцете на следствените органи, но фактът, че досега не сме били свидетели на действия по множеството публични скандали, показва преднамерена пасивност, посочи той. До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР, очакваме, че полицията има достатъчно основания и информация, че е събрала нужните доказателства, за да подкрепи действията си, добави той. 

Имаме обаче своите опасения спрямо прокуратурата. Българското общество дълго време виждаше, че в нашата страна на политиците не се търсеше отговорност. Време е да приключим прехода и България да стане нормална европейска държава, се посочва в декларацията.

ДПС адвокат на г-н Борисов няма да става, но ще защитава всеки, срещу който има упражнена репресия, полицейщина и той е преследван не по закон. За нас не са празни думи, че всеки е невинен до доказване на противното.  Това заяви в декларация от името на ПГ ДПС заместник-председателят ѝ Йордан Цонев.

Той посочи, че нарушаването на закона и полицейщината, е започнало с  управлението на ГЕРБ, когато по думите му органите на държавата са били превърнати в "бухалки" срещу бизнеса и обикновените граждани и са били превърнати в инструмент за печелене на избори. ДПС настоява на това да се сложи край, се посочва в декларацията.

Относно спазването на върховенството на закона, от ДПС посочиха, че това трябва да стане без реваншизъм – отказът от реваншизъм е основополагащ принцип, върху който е конструирана партията ДПС, припомни Цонев.  Ние няма да ставаме адвокати на никой, ние от ДПС сме за това, който е погазил закона, да отговоря, но това трябва да става по законовите процедури, добави депутатът. 

 Алармираме ви толкова месеци, че вътрешният министър в двата служебни кабинета върши беззакония, заяви Цонев и добави, че под маската на битката за справедливост и законност много често се случват репресии. Цонев обясни, че ДПС не е искало да вземе отношение относно снощния арест, защото от движението не знаят, на какво основание е извършена снощната процедура. Не знаем дали това е в рамките на законността или не е, добави той.

Цонев  заяви, че ако се наложи ДПС ще защитава и сегашните министри и сегашния премиер, защото по думите му, след като властта свърши и идва отговорността. Тази отговорност трябва да бъде търсена без реваншизъм, настоя депутатът . 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини