От х:

Днес в x:

ЕК готви законодателство за дигитално евро

Европейската комисия съобщи, че планира да представи законопроект за дигиталното евро в началото на следващата година, предаде изданието „Политико“.

Законопроектът ще служи като правна основа за продължаващата работа на Европейската централна банка по цифровата версия на единната европейска валута.

Централните банки по цял свят влагат големи усилия в разработването на собствени дигитални валути,  известни като CBDC, за да се уверят, че финансовите им системи няма да бъдат подкопани от нарастващата популярност на криптовалутите и опитите на големите технологични компании да навлязат в този сегмент.

Най-известният пример за това бе проектът на Facebook за криптовалутата Diem на Facebook, който обаче ще остане нереализиран. Макар че политическият и регулаторния натиск от двете страни на Атлантическия океан успя да убие този проект, цялостната тенденция към дигитализация подтикна законодателните органи към предприемане на действия.

„Ако не удовлетворим това търсене, други ще го направят“, заяви членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета през ноември.

В момента ЕЦБ провежда вътрешни тестове на дигиталното евро, като институцията очаква да започне да работи по негов прототип в края на 2023 г. След това гуверньорите от еврозоната ще трябва да решат дали проектът си заслужава, като самата дигитална валута може да бъде готова най-рано през 2025 г.

Законопроектът на ЕК ще се нуждае от подкрепата на европейските столици и Европейския парламент, за да бъде приет.

Еврокомисарят за финансовите услуги на ЕС Мейрид Макгинес представи плановете за законопроекта по време на финтех конференция на Afore Consultin

„Нашата цел е да внесем законодателство в началото на 2023 г .През следващите седмици ще има законодателни консултации“, каза тя.

След това ще последва  оценка на въздействието на дигиталната валута, за да се определят нужните предпазни мерки, които да гарантират, че финансовата система няма да бъде дестабилизирана.

Банките, например, се опасяват, че хората с големи спестявания може да конвертират депозитите си в цифрова валута, подкрепяна от централната банка, с едно натискане на бутона. Те също така се притесняват от създаването на цифрова банка в случай на нова финансова криза.

Източник: manager.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини