От х:

Днес в x:

Как и защо хасковлия остана без дом и бе настанен в димитровградския център за временно настаняване

Красимир Генев е на 57 години от Хасково, останал е без жилище и работа и повече от 8 месеца е живял на улицата, където се е прехранвал с каквото намери, спал е по скамейки и спирки и е бил бит от тинейджъри, за това разказа самият той.

Красимир е загубил дома си, разведен е и има дъщеря, която работи и живее в Испания. 57- годишният мъж до края на март месец е имал работа и е живял на квартира. След като е останал без работа, като според него причината е била ковид-пандемията, е нямал и средства, за да си заплаща наема и остава на улицата. Така мъжът е живял повече от 8 месеца под открито небе, до 15 декември, когато от социалната служба в Хасково го насочват към център за временно настаняване в Димитровград, който е единствен от този тип в областта. Тази година и временния приют в областният град Хасково не отвори врати в зимните месеци за бездомниците по улиците на града.

Животът на улицата никак не е лек, разказа Красимир, живее се като клошар, хората не са достатъчно състрадателни и не помагат, според него само 1% от хасковлии, които го подминават по улиците на областния град, са му оказвали някаква подкрепа. Той разказа, че като бездомен се е възползвал от програмата за "Топъл обяд" в областния град, но това нито бил обяд, нито бил топъл, сподели бездомният мъж, от социалната кухня са му давали малко парче хляб и крайно недостатъчна като количество супа.

Иначе 57-годишния мъж, който е настанен в димитровграския център за временно настаняване, допреди да изпадне в това положение е работил като шлосер, заварчик, монтьор, оператор на роботизирана техника и сервитьор, но последните 8-9 месеца не успял да си намери работа. Последно е кандидатствал в Язаки, от където са му заявили, че ще му се обадят, но все още не са го потърсили. Според него проблемът, за да не може да си намери работа, въпреки квалификациите, които притежава и освен ковид-пандемията, е неговата възраст.

Но все пак Краси е запазил част от оптимизма си и заяви, че надеждата за по -добър живот умира последна, а никой не е застрахован от това да попадне в неговото положение. В центъра за временно настаняване има настанени към момента 6 души, сред които бивш преподавател по математика, управител на грабната база в Пловдив и други хора, които според стечения на обстоятелствата са останали без жилище и препитание.

Надежда за Краси има, с помощта на управителя на кризисния център, той ще тръгне на работа в димитровградското предприятие Елис, където му предстои първия работен ден. Красимир се надява нещата да му потръгнат и да успее да си намери квартира, която да може да плаща, а срокът му да си стъпи на крака е 3 месеца, защото толкова е максималното време за една година, в което може да се възползва от услугите на димитровградския център за временно настаняване.

Според бездомния, който явно няма роднини, на които да може да разчита, в Хасково има поне 30 души, спящи по пейки и спирки. Вече бил закрит и приюта и нямало къде да се подслонят в зимните месеци, но и в Димитровград положението не е по-розово, Красимир разказа че той е видял поне 5-ма бездомници и покрай тях със сигурност има още 10-тина, които също нямат покрив над главата си.

Дойдоха зимните месеци, температурите нощем падат под нулата, обществото успяло ли е да се погрижи за бездомните и отритнати хора, има ли място, на което могат да се приютят през зимата за да оцелеят. Явно в Хасково няма такова място, приютът в областния град тази година не функционира. По наша информация, до момента - 2 дни преди Коледа, при нощна температура от - 5, -6 градуса, в общинския съвет на Хасково не се е намерило кой да пусне докладна, за да бъде възобновена работата на временния приют, който в предходни години функционираше там в старата баня.

В Димитровград центърът за временно настаняване отвори преди 2 месеца, а дотогава и в бригадирския град нямаше такова място, където да се приютят бездомниците в най-студените дни и нощи, а хора умират от студ буквално - припомняме ви историята за бездомния Таньо от Димитровград, който почина от премръзване в началото на тази година на спирката пред градската болница.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Те
    Телминатор 2022
    21 -3
    17:39, 22 дек 2021
    В Язаки постоянно не им достига работна ръка и често си докарват от Румъния Латвия Полша и от другаде работна сила, където им се плаща във евро и много по-добре от местните работници. Тукашната им администрация просто не си мърда пръста за да назначава работници над 50 години. Просто човека е трябвало да кандидатства в централата на Язаки за България, която се намира в град Ямбол.
  • 2
    Жо
    Жоро
    7 -9
    19:52, 22 дек 2021
    Да пази господ от пребоядисани некъдърници.
  • 3
    Жо
    Жоро
    4 -2
    19:53, 22 дек 2021
    Грешка коментара не е за тук.
  • 4
    Ел
    Елка
    24 0
    21:46, 22 дек 2021
    Към всяка Хасковска църква има къщи с по няколко стаи.Но поповете мислят само за своя интерес и забогатяване.
    • Мн
      много си права
      18 -1
      22:06, 22 дек 2021
      Тукашната попска администрация превърнаха олтарите в склад за църковни атрибути и пердетата им са постоянно спуснати дори и на най-светлите празници!
  • 5
    Лу
    Луд
    24 0
    22:17, 22 дек 2021
    Еййй всякой реве ,че няма работна ръка!!! Бедния човек никой не го взима заради състоянието му . Всички на топла служба са лицемерни и егоистични шушляци . До тези с кабелите що се отнася политиката им е мачкай местните ,а толерирай чуждите! Това се нарежда от другаде .Дано бедният човек си намери работа
  • 6
    АД
    А дъщерята??
    20 0
    09:34, 23 дек 2021
    Къде е дъщерята?? В Испания, а не може поне малко да се погрижи за баща си? Аз съм в чужбина и не мога да си представя с чиста съвест да оставя семейството си на улицата! Каквото и както да работи тя там, винаги има решение! Дори и да са били скарани, не е извинение да захвърли своята плът и кръв!

    Хората са станали такива егоисти, че направо нямам думи!
  • 7
    Ди
    Дичо
    12 -1
    17:02, 23 дек 2021
    Какво правят бизнесмените в Хасково гладни за работници специалисти ? А човекът е с няколко квалификации срам за тях. А и за общината.
Последни новини