От х:

Днес в x:

Инж. Лозев: Преди покупка на имот проверете за водопроводи и подземни комуникации

    „Тайни“ водопроводи и подземни комуникации изскачат при покупка на имоти в Хасково, сигнализира читател на Haskovo.net, пожелал анонимност. Преди време мъжът си закупил парцел в покрайнините на областния град с цел да построи сграда. Сделката минала нормално при нотариус, а и в актуалната скица на имота не били очертани подземни съоръжения. При започване на строителните процедури, в които се изисква съгласуване с ВиК обаче станало ясно, че в земята под имота минава главен водопровод и над него не може да се строи, включително и в определен периметър, тъй като трябва да се спази сервитутът. Във въпросния имот все пак има възможност да се вдигне постройка, защото парцелът е с голяма площ, но има такива земи, в които е невъзможно и се предлагат на апетитни цени.

    „В Хасково има имоти, които през последните 4-5 години са препродадени по 4-5 пъти, защото през тях минава водопровод и не могат да се използват за строителство“, заяви главният инженер във ВиК-Хасково Лозко Лозев. Дружеството е едно от тези, с които бъдещите инвеститори трябва да поискат съгласуване, за да се определи в какви рамки може да се строи и може да има трайни насаждения. Иначе като се стигне до авария във водопровод под постройката, ще се препятства отстраняването й. Такъв е примерът от преди месеци с повреда в тръба под постройка в имот в Харманли, при която не се е стигнало до разрушаване на сградата, тъй като е използвана техническа хитрина – в съществуващата тръба е прокарана тръба с по-малък диаметър и така са направени свръзки от двете й страни. Но този метод не може да се използва винаги, каза инж. Лозев.

    Другият вариант е при наличие на съоръжение в частен парцел, собственикът сам да плати за изместването му, което би му коствало не малко средства. Въпреки че тези ситуации са рядкост, добре е да се направят проверки.

    Именно за да не се стига до такива ситуации, той съветва при съмнения още преди покупката на имота бъдещите собственици да направят справка във ВиК, включително в общината, „ЕР Юг“ и „Ситигаз“ за наличие на подземни съоръжения. Вметна, че това е необходимо, защото например не всички водопроводи са нанесени в карти, тъй като за някои се знае, че минават през даден периметър, но не се знае точната локация. Наличието им не винаги може да се установи с апарат, тъй като това зависи от материала на тръбата. При индивидуална справка, всеки гражданин неофициално може да получи информация от ВиК за наличието на преминаващи водопроводи, но за целта е необходим кадастрален номер на имота, обясни инж. Лозко Лозев.

    По думите му проблемът с водопроводите стартира още през 90-те години при съставяне на така наречените карти на възстановяване на собствеността, тъй като голям процент от подземната инфраструктура или така наречения подземен кадастър не е бил нанесен още преди 30 години. Впоследствие задължението за нанасянето се размива между институциите и голяма част от водопроводите, канализациите, дъждовните канализации, кабели, не са отразени в кадастъра, а това препятства бъдещото строителство, каза инж. Лозев. Уточни, че той и колегите му полагат усилия в насока да заработи система, чрез която всеки гражданин да може да проверки откъде минават поне централните водопроводи. Кардинално обаче проблемът би могъл да се реши с подмяна на водопроводите в града и изготвяне на напълно актуален "подземен кадастър".

    Проблемът с "подземния кадастър" не е само в Хасково, а в цялата страна. 

    От община Хасково обещаха да дадат яснота относно ситуацията с така наречения „подземен кадастър“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      Ха
      хасковски
      44 -24
      20:02, 14 дек 2021
      тъпак, без това хората си плащат за прокарване на водата в къщите им и после като се включим в мрежата ви плащаме пари, а трябва като искам вие да ми докарате водата до дома.. платих повече от 4-5 хил лв. за да докарам водата от главната улица до къщата, защото от ВИК ми отказаха.. а това си е тяхна работа идиоти.. като ти минава водопровода през частния имот режа тръбата и ходи се оправяй откъдето искаш си го прекарай после, аз ще ти плащам..
      • Ам
        ама такива глупости пишеш ...
        33 -11
        20:08, 14 дек 2021
        Абе хасковски ? ти имаш ли акъл в главата. Понякога става дума за огромни съоръжения и то понякога на доста дълбоко.Ти идея имаш ли си изобщо как точно ще отрежеш толкова голяма траба дето тече много вода.Ама пишете и не мислите ...
      • Ад
        Адвокат
        50 -4
        20:50, 14 дек 2021
        В случай, че има скрит водопровод в имота, а по документи няма учреден сервитут за преминаване, което е видно от нотариалния акт, тогава собственика може да иска наем за преминаване на съоръжението или да изиска изместването му за сметка на дружеството. Няма такъв филм - сервитут, който да не е вписан в нотаралниа акт или скицата на имота, ако го няма значи не е учреден и ВИК си носи последствията. Със статията явно се пропагандира всеки да тръгне да плаща на ВИК за справки, а те като нямат карти с нанесените водопроводи ще ви дадът много точен отговор и само ще ви приберат парите.
      • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • В такъв имот
      • Jo
        John
        5 -3
        09:51, 15 дек 2021
        господин пишман адвокат, закупили сте имот с тежести!
    • 2
      Ви
      ВИК
      22 -4
      20:26, 14 дек 2021
      Вик закупува тези имоти над водопровода и да си играят на аварии колкото си искат.
    • 3
      Пу
      Пума ка
      35 -4
      20:30, 14 дек 2021
      На КЕНАНА има много такива незаконни връзки. Няма контрол,всичко е под масата. Басейни и фонтани с крадена вода, Главния архитект съшо !
      • То
        Той е ДПС
        18 -2
        09:14, 15 дек 2021
        Главният архитект Тошко е от ДПС и може да си краде без да го закачат.Не го притискайте, да не избяга от Хасково, че няма кой да прави еквилибристики със ПУП-вете.
    • 4
      Кю
      Кюрда
      18 -2
      20:42, 14 дек 2021
      Водата стана много скъпа
    • 5
      Ме
      Метежник
      24 -9
      21:38, 14 дек 2021
      Лозко, ще продължи промяната. Той е номер 1. Лозко ще пусна безплатна вода на който му даде рушвет. И така до края на света.
    • 6
      Ба
      Бадемския лъв
      29 -3
      22:38, 14 дек 2021
      Като укрепваха стената до блока в Бадема,защо не знаеха за тръбата там и стояхме няколко дни без вода.Ще ми говорят за имоти,а трасетата не си знаят.
    • 7
      Ob
      Observing our town hall from space
      19 -8
      23:00, 14 дек 2021
      Айде стига сте писали глупости! Кмета с най-много мандати, брадясалия разбойник Гошето Иванов още на втория си мандат продаде общински парцел на ул. дунава със подземни канализации, комуникации и всичко каквото ви дойде на акъла на приятеля си от златното руно ей така. И там сега има кооперация и като се случи авария се копае и заобикаля и ннаново полага а там се продава и купуват апартаменти дава се под наем и тнт . . Сегашното кметче се мъчи да имитира предшествениците си като също раздава без да проверява и статия та е точно за това.
    • 8
      Пр
      Промяна
      13 -13
      08:14, 15 дек 2021
      Този индивид е най голямото некъдърно. недорозомение на ВИК ХАСКОВО
    • 9
      Ют
      Ютюб
      10 -4
      10:32, 15 дек 2021
      Глупендър от теб акъли нещем , според това какво се случва горе във ВиК можем да си напраим сметка колко ти сече пипито
    • 10
      Им
      Имот
      3 -1
      19:30, 15 дек 2021
      Запушена шахта навън на улицата за да дойде някой от вик-то да ги отпушва хората си заплащат процедурата защо,а шахтите затлачени от кал и листа айде бягай в Харманли или от там откъдето и да си
      • 12
        123
        3 0
        08:25, 16 дек 2021
        Ей, Имотчо, за запушените дъждоприемни шахти с листа и кал отговаря Станислав Умното!
    Последни новини