От х:

Днес в x:

Работодателите насочват гимназиите за нуждите си от кадри

Образователната система събира мнението на бизнеса за това от какви кадри има нужда. Дуалното образование е приоритет на МОН и през предстоящата учебна 2022/2023 година. Темата е обсъдена по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, водена от заместник- областният управител на Хасково Виолета Желева

В момента тече срокът по получаване на предложения от представители на бизнеса, които да насочат професионалните гимназии към разкриването на нови паралелки.

Работодателите трябва да изпратят становище със своите предложения и необходимостта от кадри в съответното професионално направление, от което имат нужда до края на месец декември до РУО-Хасково или чрез училищата да бъдат препратени заявките до Инспектората.

Засега обаче в РУО-Хасково са постъпили едва няколко предложения.

От Хасковската търговско-промишлена палата са на мнение, че трябва да се организират срещи с работодатели от водещите браншове. Виолета Желева е категорична, че трябва да се водят по-мащабни информационни кампании, където да се обсъжда необходимостта от кадри в определени сектори на регионалната икономика и възможностите на училищата за  разкриване на нови паралелки. Според нея е важно седмокласниците да получават по-обстойна информация за  паралелките и направленията, в които могат да продължат образование. От РУО-Хасково смятат, че дуалното обучение е изключително полезно за учениците, но на територията на областта е все още на ниско равнище.

През изминалата учебна година са били утвърдени 83 паралелки в област Хасково. 52 от тях са били професионални и  31 профилирани. Към 10 септември са реализирани 76 паралелки. 46 от тях са били професионални и 30 профилирани.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Мо
    моя милост
    39 -1
    09:00, 14 дек 2021
    Кадрите ще се насочат сами, ако ''Бизнеса" им плаща подобаващо.
    Докато работниците се задържат със заплахи от сорта " виж колко чакат на вратата за твоето място", и не се дават реални заплати, подобни насочвания и кандърми са безпредметни.
  • 2
    Kh
    khk
    24 -2
    10:39, 14 дек 2021
    Ще се насочат към чужбина то е ясно, в Хасково няма работодатели, само робовладелци.
  • 3
    Ис
    Истината
    22 -1
    10:52, 14 дек 2021
    Няма никакъв смисъл от това ежегодно съгласуване на план-приема в училищата. Работодателите казват от какво имат нужда, никой не се съобразява с тях; родителите гледат да намърдат децата си в по-елитни гимназии с надеждата да се влеят след завършване в многохилядната армия на нищонеправещите чиновници; директорите и те си разкриват паралелки както си искат. Така че, това съгласуване е общо взето отбиване на номера и пълен смях както и почти всичко в държавата.
  • 4
    Ис
    Истина 2
    16 0
    12:28, 14 дек 2021
    Няма кой да се насочва да учи и да се труди с години за образование за конкретна професия, за да може после цял живот да работи за 800 лв , да зъзне как да си запази работата и да избира накрая дали да си купи за ядене, или да остане на топло зимата. Приключи тоя филм, за това и градът се топи с всяка година. Някои професии дори ще изчезнат.
  • 5
    Ра
    Работодателя
    3 -1
    14:38, 14 дек 2021
    Го ебах за една вилка от колело още 92г.
  • 6
    Те
    ТЕРМИНАЛ 2
    0 -1
    17:33, 14 дек 2021
    Пожелавам ви приятен еднопосочен полет.
    • S.
      S.N
      0 0
      10:25, 17 дек 2021
      треа да е двупосочен, иначе консулите ще се усъмнят
Последни новини