От х:

Днес в x:

В Сърница събират подписка в подкрепа на Бейсим

    Жители на минералбанското село Сърница инициираха подписка в подкрепа на Бейсим Салиф, който беше арестуван след стрелба в селото и спречкване със свой съсед и роднина.
    Припомняме, че случаят е от 28 ноември, когато овцете на Бейсим влезли в имота на комшията му Мюмюн Мюмюн. Тогава двамата се спречкали и Бейсим извадил незаконната си пушка и стрелял, като не успял да рани 43-годишния мъж, който подал сигнал на спешния телефон 112. На място били изпратени полицаи, но Бейсим успял да избяга в гората. На следващия ден, в издирването бяха ангажирани около 300 служители от различни подразделения на МВР. Следобед той беше арестуван край Черноочене след сигнал за нападение от местен овчар.

    Така срещу 55-годишния мъж бяха повдигнати 3 обвинения - за опит за убийство, закана за убийство и за незаконно държане на огнестрелно оръжие. Окръжен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    В деня на ареста хората в селото мълчаха. Никой не каза нищо нито за Бейсим, нито за Мюмюн, все едно не ги познаваха. Десетина дни по-късно, местните проговориха и застанаха в защита на обвиняемия, стартирайки подписка в негова полза. От вчера до около обяд днес се бяха подписали около 170 души. Според местните параф са сложили повече от половината постоянно живеещи хора в селото. Сред подкрепящите го има и мюсюлмани, и християни.

    „Желаем да изразим безусловната си подкрепа към Бейсим Салиф във връзка с участията му в събитията от края на ноември. Той е добър и толерантен в отношенията си с всички жители на слео Сърница. Ние, долуподписаните вярваме, че Бейсим е поредна жертва на провокациите на Мюмюн Мюмюн. Това не е първият инцидент, проявен от Мюмюн Мюмюн и семейството му към съседите си, както и към жителите на селото. Ние познаваме Бейсим и не вярваме, че той ще постъпи така без да е предизвикан и принуден“, пише в подписката, оставена в магазина на Гюлхаят Рюстем. По думите й за последните 6 месеца в полицията има над 30 жалби в полицията. Тя заяви, че те са във връзка с побоища, заради това, че кучетата на Мюмюн нападат хора. Допълни, че срещу него са били заведени доста дела, като по едно от тях тя самата е свидетел, тъй като той и други мъже се сбили в заведението й през 2017 година, когато имало намушкване и атака с бухалка.

    Днес младата жена и още 7-8 местни жители се бяха събрали, за да изкажат подкрепата си към Бейсим. Сред тях беше Садулла Кадир, който заяви, че преди двайсетина години е бил нападнат от трима мъже, сред които Мюмюн, който го ударил в главата с крак от маса.

    Друг местен жител – Фахри Мюслюм заяви, че Мюмюн отглежда множество животни и десетина кучета, които нападат хора и възпрепятстват местните да стигнат до гробищния парк, намиращ се в близост до къщата на Мюмюн. Фахри каза, че той самият е подал жалби в община Минерални бани и в полицията за това, че е бил нападнат от кучетата на Мюмюн, но резултат нямало.

    „Хората се плашат. Някой го защитава. Цяло село заради тях страда, особено нашата махала“, каза Фахри.

    Потърсен за коментар Мюмюн Мюмюн първоначално отказа да говори за ситуацията, но малко по-късно се върна и отхвърли обвиненията срещу себе си. Неговата теза може да видите във видеото по-долу.

    Братът на Бейсим – Реджеб Халил твърдеше, че проблемите със съседа им са от много време, като подумите му проблемите ги създавал Мюмюн.

    Кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер заяви, че през годините е имало жалби за Сърница многократно и е изпращал служители от охранителната фирма в селото по сигнали на жители.

    От пресцентъра на МВР заявиха, че в полицията през 2021 година са подадени 3 жалби срещу Мюмюн Мюмюн. Едната от Бейсим, че овцете на Мюмюн влизали в градината му. Друг жител на селото се е оплакал, че е бил нападнат от кучето на Мюмюн. Трети жител на селото се оплака, че е бил напсуван от Мюмюн. По жалбите са съставени протоколи и на двете страни.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (25)

    • 1
      Кв
      Кв. Овчарски
      5 -3
      18:28, 8 дек 2021
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Кв
        Кв. Овчарски
        6 -6
        19:09, 8 дек 2021
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Няма оправия ....... Само в кучкарниците на станчо ххххххта и бай добри
        и по цял ден да копат морския канал бургас - александрополис
      • Ме
        Мехмед
        10 -6
        06:53, 9 дек 2021
        Само такива уродливи същества ли живеят в това село, бре.
      • Ми
        Митьо - Сърнъчанлията
        8 0
        14:11, 9 дек 2021
        Всичките проблеми идват от полицията, първо не са обърнали внимание на жалбите от хората за наглото поведение на брадатия , после когато е имало начин проблема да се реши по съседски и да се отърве селото от тормоза се намесили пак полицаите и подгонили Бейсим, който е щял да сложи точка на всички проблеми. Сега хората пак заради полицията събират подписка да освобождават невинния човек. На края ще възстане цялото село и няма да има достъчно полиция, армия и жандармерия да ги спре, защото за един сърнъчанлия ще са необходими по 300 човека войска, ще се наложи и НАТО да се включи и вероятно това ще е началото на третата световна война.
    • 2
      Кр
      Красен Д.
      14 -29
      18:42, 8 дек 2021
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Фе
      Феро
      14 -21
      19:14, 8 дек 2021
      Тошко изнасилен, новият министър на културата всич... Виж коментара
    • 4
      00
      007
      11 -13
      19:26, 8 дек 2021
      Ще има ли политик някога в България като Меркел!?
      • Ра
        РАЙХСКАНЦЛЕР
        13 -5
        20:32, 8 дек 2021
        Сложете 2 снимки на адолф хитлер и ангела меркел и вижте приликата
    • 5
      Бр
      Браво
      39 -7
      20:01, 8 дек 2021
      Респект към жителите на Сърница!
      • Бе
        Без думи
        21 0
        21:49, 8 дек 2021
        И какво стана сега язък за барута и многото полицаи
      • То
        Точно така
        23 -2
        07:58, 9 дек 2021
        Браво на тези хора с гражданска позиция!
        Още физиономията на Бейсим, когат му показаха снимката, говори, че този човек не може да е такъв престъпник за какъвто го представят. Кой знае как му е кипнал чайникът, та да се занимае с тия съседи?!
    • 6
      Те
      Терминатор 2022
      35 -4
      20:40, 8 дек 2021
      Твърденията на полицейския пристав пред медии и телевизии е че Бейсим се барикадирал в къщи си и е водил престрелка със пристигналите да го арестуват полицаи . Те от своя страна повикали от София тежко въоръжени и бронирани 170 полицаи. През това време Бейсим избягал и спецчастите го търсили на 40 километра от където е бил заловен от друг овчар. Разказа на овчаря как го е заловил и заловил също не е издържан и прилича повече на лъжа и нагласен пак от някой следовател .
      Нормално е овчар в този див балкан да има някакво оръжие, защото около стадото и животните му все ще се навъртат чакали и лисици и разбойници.
      При струпването на толкова полиция въоръжени до зъбите селяните са си помислили че отново пак идват да им сменят имената и затова са се изпокрили и са си мълчали.
      • Ха
        Хасково
        21 0
        20:53, 8 дек 2021
        Точно така!
    • 7
      Се
      Селският кмет
      24 -1
      21:13, 8 дек 2021
      С помощта на Искендер да защити най-сетне Бейсим, стига да могат да направят нещо, а този Мюмюн писах че не е читав човек!
    • 8
      Фи
      Фифа 2019
      16 -2
      23:40, 8 дек 2021
      Живота на село не е лесен. Аз вярвам, че и двете страни има вина. Отрудени хора и прекрасни хора живеят по този район.
    • 9
      Ва
      Василев
      6 -7
      00:07, 9 дек 2021
      Уважения към живущите в селото.Мисля обаче,че им е подсказано да се подготви тази подписка.И това е от защитата на задържания.Нищо лошо.Нека бъде изяснена обективната истина.Убеден съм че има смекчаващи вината обстоятелства .
      В интерес на истината един такъв битов конфликт често води до фатален край.Засега.
    • 10
      Ко
      Кочо Пръча
      10 -14
      06:47, 9 дек 2021
      Някой знае ли номера на Гюлхаят? Чух, че козите в... Виж коментара
    • 11
      Чу
      Чугунени глави
      10 -5
      06:49, 9 дек 2021
      Всичките в това село приличат на семейство Адамс. Все едно си попаднал в "Погрешен завой".
      • 13
        13
        9 -3
        07:59, 9 дек 2021
        Там не са и чували за това худ.произведение.
    • 12
      Ме
      Мечо
      11 -13
      06:51, 9 дек 2021
      Какви са тези грозни хора с криви глави в това село.
      • До
        до 12
        5 -5
        07:53, 9 дек 2021
        никакъв мечо не си, а най-обикновен идиот.
      • 12
        123
        4 -4
        07:58, 9 дек 2021
        Като твоята.
    • 13
      Ме
      Местен синоптик
      7 0
      08:55, 9 дек 2021
      Сърначлии винаги са били под шапката на Караманци.В интерес ба истината през 50-те и 60-те год.Караманци е било селото център на района.Там е била болницата ,там е бил и родилния дом.Сърница,е било село с преобладаваща част християнско население,почти на 100%..Но тогава в началото 61- 62- ра започва великото преселване на християни към Хасково.Така се оформя и т.н. " сърнишка махала" в северния край на кв.Дружба 2,където е било помяна и са им раздавали по 500кв.м.земя и хората са си направили къщи.В Сърница останали част възрастните християни и с годините мюсюлманите са станали преобладаващи.Я има,я няма 5- 6 християнски къщи.
      И лека полека започва борбата между Караманци и Сърница,но това след 89- та г.И от няколко години Сърница е на власт
      А за случая с използването на незаконното оръжие? В тия мюсюлмански села битовите скандали са често срещано явление.Ще отмине,животът продължава, до следващия случай.
    • 14
      S.
      S.N
      10 0
      12:47, 9 дек 2021
      80 служителя на МВР за легионера Иван Пачалиев, тука за тая стафида 300 спартанци.
    Последни новини