От х:

Днес в x:

Две допълнителни станции за измерване на КАВ монтираха в Димитровград

Изображение 1 от 5

    По отношение на качеството на атмосферния въздух в Димитровград, по инициатива на кмета на града, Иво Димов, са монтирани стационарни мониторингови станции за анализ на качеството на атмосферния въздух на различни места в Димитровград, които ще служат за съпоставка на данните от стационарната станция на ИАОС в центъра на бригадирския град.

    Станциите са закупени от ТЕЦ “Марица 3 “ и ще бъдат стопанисвани от Община Димитровград, като информацията от тях ще бъде достъпна за гражданите от стационарни монитори и през онлайн платформа. Към момента е ясно, че единият монитор ще бъде монтиран на входа на сградата на общината, а мястото на другия все още не е уточнено. Алтернативните станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух ще измерват финни прахови частици pm 1, 2.5, pm 4 и 10, стациите измерват и газове SO2, NO2, CO и Озон. Станциите ще дават информация и за температура, влажност, атмосферно налягане и други.

    Към момента са поставени два анализатора - единият се намира в центъра на Димитровград на площад “Поезия” до фонтаните, а вторият е монтиран в двора на ОУ “Алеко Константинов”. Системата към момента не е доизградена, но се очаква до края на другата седмица да заработи, информира Пламен Митков, еколог на Община Димитровград.

    По темата за достоверност и обективност на данните от измервателните станции днес разговаряхме с Георги Георгиев, експерт от фирма, поддържаща и калибрираща станциите за качество на атмосферния въздух на ИАОС. Георгиев заяви по повод мониторинговите станции, които се монтират в Димитровград, че: “ситуацията е такава - има наредба, която определя какво може да е измервателното средство, то подлежи на контрол, калибриране и постоянна поддръжка. Тези станции, които ще бъдат монтирани, не могат да бъдат смятани за достоверни, те не могат да бъдат калибрирани и контролирани. Зад данните от станцията на ИАОС, която е разположена в центъра на Димитровград, седи институция, която гарантира достоверността на данните и че уредите са правилно калибрирани и дават точни данни по всички европейски и национални изисквания. Всички други станции не са референтни.”

    Фирмата-доставчик на мониторинговите станции, монтирани в Димитровград, ги представя като прецизно устройство за мониторинг, идентификация и локализация на замърсяването на въздуха от най-висок клас за цялостен мониторинг на замърсителите на въздуха, което е специално разработено за използване в градска и външна среда.

    Устройството е оборудвано с висококачествени сензорни компоненти и усъвършенствани технологии за предаване на данни, което го прави изключително подходящо за широк спектър от приложения в обществения, образователния и частния сектор.

    MEMS Технология
    Микро-електромеханична система (MEMS), способна да открива следи от газове на ниво от ppb (части на милиард)
    Лазерно разсейване
    Прецизна лазерна технология за отчитане на разпределението на праховите частици и тяхната концентрация
    Електрохимичен анализ
    Електрохимична газова сензорна технология, която измерва концентрацията на различни целеви газове

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      За
      Зависи
      9 0
      10:28, 27 ное 2021
      Зависи много от кой ще се контролира и кой ще следи информацията. Ако са купени какъв ефект ще има.
      • 1
        1
        7 0
        17:24, 28 ное 2021
        Купени са от ТЕЦа. Ходи им вярвай. Всичко вече ще е наред. Дишай, да е!
    • 2
      "Наблюдател"
      3 0
      18:31, 29 ное 2021
      Току-що бях на терасата, не се диша от смрад. Мамка им...

    Още новини

    Последни новини