От х:

Днес в x:

Под маската: Различните карнавали по света

В края на годината настроението става празнично. И няма как да е иначе, тъй като наближават Коледните и Новогодишните празници. Истината обаче е, чe през отделните месеци от годината има много празненства-карнавали в различните държави по света.

В Европа безспорно един от най-популярните и красиви фестивали е този в Италия, а именно - карнавалът във Венеция.

Там парадът на маските и костюмите продължава цяла седмица, а пъстротата и красотата са в изобилие. Несъмнено венецианският фестивал се отличава с финес, елегантност, много цвят и изпипаност до най-малкия детайл. Италианците определено знаят как да го направят.

Много хора от Европа, и не само, пътуват през февруари до Венеция, за да се потопят във фестивалната атмосфера на маските. А там такива не липсват – на всеки ъгъл има изящно изработени маски.

Костюмите също са на ниво. И всичко това съчетано така - разходка с гондола...

От Венеция се насочваме към Швейцария и това не е случайно.

В момента в Цюрих хората вече са преоблечени в какви ли не костюми и тръгнаха на разходка из улиците, за да покажат новата си визия. 

Вече се забелязаха маскирани хора като лъвове, коминочистачи, и какви ли не още образи.

Германия е държава, където се организират най-различни празненства през годината. Един от фестивалите е този в Кьолн, който пети сезон започва всяка година на 11 ноември в 11:11 ч.

Тук настроението е с висок градус и много, много цвят. Освен това, на 6 ноември, имаше и т.нар. "Фестивал на светлините" в Бремен.

Този фестивалът е заместител на традиционния бременски карнавал на самба, който беше отменен поради COVID пандемията по-рано тази година .

В Нидерландия - в центъра на Маастрихт, също се постави традиционното начало на карнавала.

Там настроението е обагрено в много цветове, а това личи и от снимките на тези, които са излезнали по улиците, за да празнуват.

А сега да отскочим и до... Америка. В Чили хората също излизат по улиците заради ефектен фестивал. Октомври при тях е време за карнавал. Емблематичният крайбрежен град Валпараисо отново беше изпълнен с цвят, благодарение на Карнавала на хилядите барабани.

Уличните празненства бяха възобновени тази година след COVID пандемията и събраха близо хиляда души по улиците. Сред хълмовете, където има пъстроцветни къщи, типични за града, този традиционен популярен фестивал отбеляза своето 22 издание.

Ех, Бразилия! Кой не е чувал за карнавала в Рио. Слънце, плаж, разголени тела, маски и... 24 часа луда фиеста.

Несъмнено мащабно събитие, добило популярност през годините и мечта за мнозина, които все още не са успели да отидат в Бразилия и да усетят емоцията на живо.

Танците са неизменна част за маскираните хора тук. Ритъмът на музиката пък те понася в друга реалност и всичко това гарнирано с много цвят...

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини