От х:

Днес в x:

На прага на икономическото оживление

САЩ и страните от еврозоната са на път да преборят рецесията през третото тримесечие на тази година. Прогнозите обаче все още са предпазливи и с висока степен на несигурност.

Това е заключението в новия доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват 30 държави с развити икономики.

Предвид позитивните икономически новини, краткосрочните прогнози на базираната в Париж организация, говорят за по-ранно от очакваното преди няколко месеца възстановяване.

Позитивизмът напредва, но с плахи стъпки

ОИСР прогнозира 1,6% ръст за тримесечието, измерен на годишна база за американската икономика и 0,3% за икономиката на страните от еврозоната.

Публикувани днес данни показаха, че икономиката на еврозоната е отбелязала ръст през август за първи път от 15 месеца.

Индексът на мениджърите по поръчките за 16-те страни от зоната на единната европейска валута, изчислен от изследователската група Маркит, се е покачил до 50,4 пункта през миналия месец от 47 пункта през месец юли.

Преминавата на границата от 50 пункта е индикатор, че икономическата активност възстановява стопанския ръст. За първи път от май 2008 г. индексът навлиза в положителен тренд.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също изтълкува оптимистично последните знаци за начало на възстановяването от повсеместната рецесия и днес очаквано запази лихвата на ниво от 1%.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини