От х:

Днес в x:

10 ползи от рибеното масло за здравето

Според данни на Световната здравна организация една трета от всички смъртни случаи по света са причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време жителите на далечните северни държави в по-голямата си част дори не са чували за подобни проблеми. На какво се дължи това?

Тайната е в продукт, добре известен на всички ни – рибеното масло. То е богатото на омега 3 и омега 6 мастни киселини, както и на безценни витамини и минерали. Поради тази причина то е считано за незаменим съюзник за превенция на сърдечно-съдови заболявания, при стрес, проблеми със зрението и костите.

Рибено масло може да си набавим чрез храната или под формата на хранителна добавка. Ето 10 положителни промени, които ще настъпят в организма ви, ако започнете да приемате рибено масло всеки ден.


1. Намален риск от сърдечни заболявания

Изброяването на полезните свойства на рибеното масло винаги започва с положителния му ефект върху нивото на холестерола в организма – количеството на „вредния“ холестерол намалява. Омега-3 и омега-6 мастните киселини в рибеното масло намаляват риска от сърдечни заболявания, като понижават нивата на триглицеридите, забавят образуването на плака по стените на артериите и понижават нивото на кръвното налягане.


2. Подобрява мозъчната дейност

Редовната употреба на рибено масло стимулира и подобрява мозъчната дейност, спомага за подобряване на концентрацията.


3. Подсилва имунитета

Допълнителният източник на омега-3, съдържащ се в рибеното масло, насърчава производството на вещества, които подсилват имунитета и помагат на организма да се справи с инфекциите.


4. Повишава издръжливостта

При редовен прием на рибено организмът започва активно да използва мазнините като енергия по време на продължителна тренировка. По този начин гликогенните резерви в организма ни се запазват, което увеличава времето за интензивно натоварване на спортуващите.


5. Намалява заболяванията на опорно-двигателната система

Още в средата на миналия век учените забелязали, че хората, които живеят в близост до морето и често се хранят с риба, страдат по-малко от болки в ставите. Това се дължи на рибеното масло, което увеличава еластичността на костите. И ако при лечението на артрит, рибеното масло не е особено ефективно, то в областта на превенцията то е доказало своята полезност.


6. По-бързо възстановяване

Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да тренирате по-често и с по-повече натоварване.


7. При стрес

Полинаситените киселини, които се съдържат в рибеното масло увеличават производството на серотонин – хормонът, който отговаря за доброто ни настроение. В някои случаи рибеното масло дори се предписва на деца с хиперактивност и дефицит на внимание. Според други данни, рибеното масло може да повлияе позитивно на състоянието на пациенти с шизофрения и други психози.


8. Подобрява зрението

Рибеното масло често се препоръчва при различни проблеми със зрението – глаукома, синдром на сухота в окото, загуба на зрение с напредване на възрастта. Все пак рибеното масло не трябва да се възприема като пълноценно лекарство, но несъмнено приемът му влияе положително на различни очни заболявания.


9. Допълнителен източник на витамини и минерали

Освен всичко останало рибеното масло съдържа цял комплекс от витамини и минерали. От тях най-ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, като и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.


10. Намалява теглото

Редовният прием на рибено масло потиска апетита и създава усещане за ситост след хранене. Различни изследвания доказват, че то дава енергия и помага за по-бързото разграждане на мазнините в организма ни, което го прави безценен съюзник в борбата с килограмите.

 

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини