От х:

Днес в x:

184 години от рождението на Васил Левски

С тържествена света литургия в храм "Св.Николай" от 9.00 часа в Карлово ще започне честването на 184-та годишнина от рождението на Васил Левски и отбелязване празника на града. Програмата предвижда в 11.30 часа връчване на наградите на фондация "Васил Левски " и комитет "Васил Левски" - Карлово и в 19.30 часа награждаване на победителите в националния конкурс посветен на Апостола на Свободата. Кулминацията е тържественият митинг-заря, който ще започне в 21.00 часа. 

Премиерът Стефан Янев ще участва в отбелязването на 184-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщиха от правителствената пресслужба. Той ще присъства на панихидата в църквата "Св. София" в столицата.

С граждански поклонения пред паметниците в  двора на Къкринското ханче и в Ловеч ще бъде почетена паметта и делото на Васил Левски по повод 184-тата годишнина от рождението на Апостола.

Гражданското поклонение пред паметника на Васил Левски в двора на Къкринското ханче, където Апостолът е заловен, е от 10 часа. След това в салона на читалището в село Къкрина ще бъде прожектиран документалният филм "Прослава на Левски". 

От 18 часа пред паметника на Апостола в Ловеч на паметта и делото му ще бъдат почетени с гражданско поклонение. Веднага след тържествения ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност в Музей "Васил Левски" ще бъде изнесен музикално-поетичен спектакъл.

По повод годишнината тази сутрин президентът Румен Радев ще посети църквата „Св. Димитър Солунски“ в Айтос, а след това и град Стралджа, за да поднесе цветя  пред паметника на Апостола на свободата.

По-късно през деня държавният глава ще бъде в Сливен по случай отбелязването на 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини