От х:

Днес в x:

Всички резултати от машинното гласуване се припокриват с контролните разписки

Във връзка с балотажа на частичните местни избори ЦИК реши да се направи контролно преброяване в 32 секции в Благоевград и село Ясен. Проверката установи че всички резултати от машинното гласуване се припокриват с контролните разписки, каза пред журналисти Росица Матева, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Към всички РИК днес е пратено писмо от ЦИК с допълнителни указания за организацията на изборния ден. С тях се указва на СИК да разпечата от машината криптографски идентификатор, в който има т. Нар. "хеш код". Този код трябва да съвпада се предоставения по-рано запечатан плик. При проблем с машините за гласуване, СИК уведомява незабавно РИК и ЦИК. Само ЦИК ще решава дали ще се прекратява машинното гласуване в такава секция, каза Росица Томова.

ЦИК е дала указания и за дезинфекцията в изборните помещения - тя ще се прави без прекъсване на изборния процес, успоредно с процеса на гласуване, каза Томова. Картите за гласуване и екраните на машините, могат да се почистват с дезинфектанти със съдържание на етилов спирт до 75 процента, добави Томова.

Росица Томова призова избирателите да натискат леко картата за гласуване в машината, докато се чуе леко щракване. След избора нека хората да изчакат да се разпечата контролната разписка и да я вземат без да я дърпат и късат, каза още Томова.

Машинният протокол след края на изборния ден, се разпечатва в три екземпляра, по един за СИК, РИК и ЦИК.

Утре между 10:00 и 12:00 часа пред сградата на Народното събрание, пред входа за ЦИК, ще има демонстрация на гласуване с машини, съобщи още Томова.

Хеш кодът на машините за гласуване е от 64 знака и на теория има възможност де бъде налучкан, но вероятността е много малка. Засега няма разкрита измама с машинно гласуване, за разлика от хилядите случаи на измама при хартиените бюлетини, каза Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини