От х:

Днес в x:

Среща на иновативни училища в ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“

    На 21 и 22 юни Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Н. Й. Вапцаров“, Хасково бе домакин на събитие по Националната Програма „Иновации в действие“, която има за цел да разшири кръгозора на младите специалисти с различни иновативни подходи.

    Гости в обмяната на опит бяха учители и ученици от Професионалната гимназия по електротехника и енергетика – гр. Гълъбово и Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Хр. Ботев“, гр. Свиленград.

    Домакините – ПГТАТ, представиха иновация, която е в направление земеделие – разработване на поник - системи.

    Като иновативна, устойчива, високопроизводителна технология бе представена аквапониката, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Хидропониката е пример за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и търсенето, в близост до потребителя. 

    Проведе се демонстрационен урок от учениците от ПГТАТ. Те представиха своите три разработки на поник- системи, покриващи всички изисквания на хранителния разтвор. Първият и вторият вид са изцяло биологични, като се използва съд с аквакултури, в случая аквариум с декоративни рибки, за набавянето на хранителни вещества за растенията. Третият е с разтворими соли, които се добавят към вани, където върху салове плуват опитните екземпляри.

    Това е поглед към бъдещето, защото методите които се представят могат да се използват навсякъде дори и в градски условия, без значение от атмосферното влияние.

    Гост на срещата бе г-н Антон Пашов, член на обществения съвет към гимназията и собственик на модернизирани хидропонни оранжерии за отглеждане на зеленчуци в с. Жълти бряг.

    На втория ден от срещата участниците посетиха оранжериите в с. Жълти бряг и наблюдаваха модерно оранжерийно оборудване.

    Трите училища обмениха добри практики помежду си, коментирани бяха ползите от иновативните методи в преподаването и повишаване интереса на учениците към новите технологии.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини