От х:

Днес в x:

21 °C

НАСА анонсира две нови мисии до Венера

НАСА обяви две нови мисии до Венера в сряда, които ще стартират в края на десетилетието и имат за цел да научат как най-близката до земята планетa се е превърнала в адско място, докато нашата собствена процъфтява.

"И двете тези мисии имат за цел да разберат как Венера се превърна в свят, подобен на ад, способен да топи олово на повърхността", каза Бил Нелсън, новоутвърденият администратор на агенцията.

"Те ще предложат на цялата научна общност шанса да изследва планета, на която не сме били повече от 30 години."

Мисиите са получили около 500 милиона щатски долара по Програмата за откриване на НАСА и всяка се очаква да стартира през периода 2028-2030.

И двете мисии бяха избрани в конкурентен процес въз основа на тяхната научна стойност и осъществимост на техните планове.

DAVINCI +, което е съкращение от Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gasses, Chemistry and Imaging, ще събере повече подробности за състава на атмосферата на Венера, за да научи как се е формирала и еволюирала. Мисията също ще проучва дали планетата някога е имала океан. Ще измерва прецизно нивата на благородни газове и други елементи, за да научи какво е довело до парниковия ефект, който наблюдаваме днес.

DAVINCI + ще излъчи и първите изображения с висока разделителна способност на "тесерите" на планетата, геоложки характеристики, приблизително сравними с континентите на Земята, чието съществуване предполага, че Венера има тектоника на плочите.

Резултатите могат да променят разбирането на учените за формирането на подобни на Земята планети.

Другата мисия се нарича VERITAS, съкращение от Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography и Spectroscopy. Тя ще има за цел да картографира повърхността на Венера от орбита и да се задълбочи в геоложката история на планетата.

Използвайки вид радар, който се използва за създаване на триизмерни конструкции, тя ще релефа на повърхността и ще потвърди дали на Венера все още има вулкание и земетресения. 

Чрез инфрачервено сканиране ще определи вида на скалата, който е до голяма степен неизвестен и дали активните вулкани изпускат водни пари в атмосферата.

Мисията се ръководи от НАСА, Германският аерокосмически център ще осигури инфрачервения картограф, а Италианската космическа агенция и френският Център за космически изследвания ще допринесат за радара и други части на мисията.

Последният орбитален кораб на НАСА на Венера беше Magellan, който пристигна през 1990 г., но оттогава други космически апарати са прелитатали край планетата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини